10 21 okt. '23

Anima festival toont vrouwen aan het roer

Breadwinner b
Nieuws 03 feb. 2018

Het Brussels animatiefilmfestival ‘Anima’ bewijst dat vrouwen aan het roer staan in een wereld die bruist van creativiteit. ‘Anima’ heeft van 9 tot 18 februari 2018 plaats in Flagey, Brussel en houdt ook halte in Gent, Genk, Antwerpen en Leuven.

Op 9 februari opent de Ierse Nora Towney ‘Anima’ met ‘The Breadwinner’, een animatiefilm die zich afspeelt in Afghanistan en gebaseerd is op de gelijknamige roman van Deborah Ellis. Hoofdfiguur is de 11-jarige Parvana die vast besloten is haar vader te redden uit de handen van de Taliban. Omdat zij niet onbegeleid het huis in de heuvels rondom Kaboel mag verlaten, vermomt ze zich als jongen. Bij het weergeven van de realiteit van het Talibantijdperk en om de klip van een westerse blik te omzeilen, kreeg de ploeg de hulp van niemand minder dan Angelina Jolie. Zij is producent maar hielp ook bij het scenario want ze kent het land van binnenuit. Nora Towney was eerder scenarist en coregisseur van ‘The Secret of Kells’.

Kleurrijk programma

De Best of Shorts-competitie valt uiteen in een internationale en Belgische competitie en een studentenkortfilmcompetitie. Een uitstekende gelegenheid om op verkenning te gaan in de diverse domeinen. Wie het wat lichter wil moet naar ‘Best of Shorts 8, Watch and Dance’. De organisatoren mikken daar op de ‘hipsters van het festival’ en beloven ultra light entertainment en puur visueel genot.

‘Anima’ omlijnt goed de verschillende doelpublieken. Zo is er een sectie ‘Special Kids’ met onder meer ‘De buurtspion’, ‘Vrolijke Snuiters’, ‘Coco', ‘De dieren uit het Hakkebakkebos’ en ‘Early Man’, de jongste productie van de Aardman Studio’s uit Bristol. Jongeren en volwassenen vinden hun gading bij onder meer ‘Big Fish & Begonia’, ‘Loving Vincent’, ‘Night is Short, Walk on Girl’, ‘Tehran Taboo’ en ‘Gruwelijke Rijmen’ naar Roal Dahl.

Hommage aan Picha

Het ‘Belgisch Panorama’ toont parels die niet in een kortfilmcompetitie thuishoren en bestaat onder meer uit afleveringen van tv-series, muziekvideo’s en een film van een kindercollectief. Omdat Estland voorzitter was van de Europese Unie en nog samen met Bulgarije en Oostenrijk de Europese trojka vormt, wijdt ‘Anima’ een grootse retrospectieve aan de Estlandse animatiefilm. Blauw, wit en zwart, de kleuren van de Estlandse vlag, vormen de thematische rode draad doorheen de filmcompilaties. Een tentoonstelling gewijd aan de Nukufilm studio, grootmeesters in stop-motionanimatie vormt de kers op de taart.

Naar aanleiding van vijftig jaar steun van het ‘Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel’ aan de audiovisuele creatie in het Franstalig landsgedeelte wordt ‘The Missing Link’ van Picha vertoond. ‘The Missing Link’ wordt beschouwd als een van de vijftig films die de geschiedenis van de francofone Belgische film getekend heeft. Picha krijgt in Cinematek ook een retrospectieve van zijn oeuvre en wordt op ‘Anima’ uitgebreid geïnterviewd.

Bij de talloze evenementen noteren we de voorstelling van een documentaire ‘Des cowboys et des Indiens’ over het werk van Patar en Aubier, een animeernacht met de vertoning van 45 films met randanimatie en dj. Dit jaar kan Valentijn op ‘Anima’ worden gevierd met ‘Crazy Love’, een uit veertien kortfilms bestaand programma over de liefde en met een concert gegeven door een uit twintig vrouwen bestaande fanfare met ‘Pas ce soir chérie’ als naam.

Meer informatie: www.animafestival.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.