11 22 okt. '22

An Evening with Stanley Kubrick

13 sep. 2006

Naar aanleiding van de Stanley Kubricktentoonstelling in het Caermersklooster en de retrospectieve die te zien is tijdens het Filmfestival Gent, organiseert het festival 'An Evening with Stanley Kubrick'. Focus Knack hoofdredacteur Patrick Duynslaegher zal praten met Jan Harlan, die producent was van de vier laatste films van Stanley Kubrick en auteur Michel Ciment die zijn biografie schreef.

Stanley Kubrick was niet alleen een van de beroemdste en meest controversiële regisseurs van zijn generatie. Hij was ook een heel teruggetrokken man, die zelden interviews gaf en zijn films produceerde in een waas van geheimhouding. Dat zorgde voor heel wat geruchten en speculaties over zijn manier van werken. Genoeg stof dus voor een rijk gevulde avond rond de regisseur, waarvoor het festival de twee grootste Kubrick-kenners heeft uitgenodigd: Jan Harlan en Michel Ciment, die beiden ook in de jury zetelen van de 33ste editie van het Filmfestival Gent. Jan Harlan is niet alleen de schoonbroer van Stanley Kubrick, hij is sinds 1973 ook uitvoerend producent van de films die Kubrick regisseerde zoals Barry Lyndon, The Shining, Full Metal Jacket en Eyes Wide Shut. Na de dood van Stanley Kubrick in 1999 werkte Jan Harlan samen met Steven Spielberg aan A.I. Artificial Intelligence. Harlan maakte ook de documentaires 'A Life in Pictures' over Stanley Kubrick en O Lucky Malcolm, over het leven en de carrière van A Clockwork Orange acteur Malcolm McDowell. Auteur Michel Ciment is redacteur bij het Franse filmtijdschrift Positif en auteur van verschillende boeken over film, waaronder de belangrijkste biografie over Stanley Kubrick: Kubrick, the definitive edition. Ciment is één van de weinige journalisten die Kubrick heeft kunnen interviewen. Net als Jan Harlan zetelt Ciment ook in de jury van het 33ste Filmfestival Gent. Eerder zetelde hij al in de jury van het Filmfestival van Cannes en van Berlijn. Voor filmliehebbers zal An Evening with Stanley Kubrick ongetwijfeld een boeiende blik werpen op het werk en leven van de regisseur. Komen aan bod: zijn onuitputtelijke perfectionisme, zijn creatieve visie, zijn leven op en naast de set, zijn relatie met zijn acteurs, zijn niet-gerealiseerde projecten en zijn belang en invloed als kunstenaar. Focus Knack hoofdredacteur Patrick Duynslaegher, ook al een Kubrick-kenner, zal het gesprek in goede banen leiden. An Evening With Friends of Stanley Kubrick, donderdag 12/10 om 20u30 in Theaterzaal Vooruit. Gratis toegang. Op tijd komen is aan te raden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.