09 20 okt. '24

Als het in de Amazone regent, druppelt het op Film Fest Gent

12protesto 1
Nieuws 10 okt. 2019
Als gevolg van de nieuwe cultuurpolitiek in Brazilië kan regisseur Matheus Parizi zijn voor de internationale kortfilmcompetitie geselecteerde ‘First Act’ niet persoonlijk in Gent voorstellen.

De afdeling van het Braziliaanse film agentschap, Ancine, dat verantwoordelijk is voor de steun aan de door de internationale festivals geselecteerde Braziliaanse films werd afgeschaft. Dat gebeurde van de ene dag op de andere en zonder veel omhaal. Zo was Matheus Parizi al steun toegezegd en waren vliegtuigtickets in orde om zijn film in het buitenland voor te stellen.

Sedert president Bolsonaro aan de macht is, werd het ministerie van Cultuur afgeschaft en liggen alle culturele bevoegdheden bij de minister van Burgerschap, Sport en Sociale Ontwikkeling. Het budget van Ancine werd ingekort en er vielen ontslagen. Een en ander neigt naar culturele censuur en daar wordt vanuit verschillende festivals tegen geprotesteerd. Film Fest Gent sluit zich daarbij aan.

De kortfilm ‘First Act’ legt de vinger op de wonde. Matheus Parizi toont hoe twee studenten die een toneelopleiding volgen hun klasgenoten aanmoedigen om de lokalen te verlaten en mee de straat op te trekken. Net op het moment dat het parlement zal stemmen over een voorstel om het cultuurbudget met 30 procent te verminderen.

De contrasten in zijn film zijn heftig. Terwijl docent Fabrizio aan student Gabriel de juiste accenten aanleert bij het uitspreken van een tekst van Shakespeare, komen Brazilianen de straat op om te protesteren tegen de schrijnende armoede en het gewin van de grootbanken. André, collega van Gabriel, gebruikt net die beelden bij zijn presentatie. Dit is een acteerklas en geen regieklas krijgt hij van Fabrizio te horen. Slagen Gabriel en André erin om hun kameraden mee naar het parlement te krijgen?

Wegens zijn inhoud en de huidige politieke Braziliaanse context was de ploeg van Matheus Parizi op zelffinanciering aangewezen. ‘First Act’ werd al vertoond op het Filmfestival van Rotterdam en ook Londen programmeerde de film. Hij maakt hier deel uit van de door kortfilm programmator Michiel Philippaerts samengestelde International Short Film Competition, die je kan bekijken op vrijdag 11 oktober om 20:00 en op zondag 13 oktober om 14u30.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?