12 23 okt. '21

Almost Cinema-festival: cinema anders bekeken

26 sep. 2012

Kunstencentrum Vooruit en Filmfestival Gent slaan opnieuw de handen in elkaar voor Almost Cinema, een festival dat je uitdaagt om met andere ogen naar cinema te kijken. Twaalf dagen lang schuren kunstenaars van allerlei pluimage tegen het begrip cinema aan: in verrassende installaties, performances en concerten brengen ze de vertrouwde filmervaring aan het wankelen. Met hun spannende experimenten leiden ze je op onbetreden paden en laten ze je de verwondering van cinema (her)ontdekken. Aan jou om je fantasie te laten prikkelen.

Vooruitprogrammator Eva De Groote: "Almost Cinema bekijkt het begrip cinema op een heel brede manier. We willen ons niet afzetten tegen traditionele cinema, maar ons in het zijveld van de film plaatsen. Wat Almost Cinema zo uniek maakt, is het feit dat we echt weg durven gaan van cinematografische basisprincipes als projectie, filmstrip, beelddrager. De kunstenaars die op Almost Cinema aan bod komen, wrikken die vaste ankerpunten van film los of laten ze net in het extreme doorwerken." De ruggengraat van Almost Cinema is de tentoonstelling die je van de voet tot de nok van het Vooruitgebouw brengt langs enkele intrigerende werken. Dit jaar kan je de filmische en poëtische kant van een zeepbel en van vaandels ondervinden, het verhaal ontdekken achter ongeïndentificeerde archeologische voorwerpen, schilderijen op autoruiten bewonderen of in de huid kruipen van een staatsman om een denderende speech te karaoken. Verder is de Belgische kunstenaar Lawrence Malstaf de centrale figuur van de tentoonstelling met drie werken, waaronder 'Transporter': twee lopende banden waarop bezoekers zich kunnen laten meevoeren. Boven hen hangen bewegende spiegels, onder de band zitten wieltjes die je rug een subtiele massage geven. Almost Cinema krijgt dit jaar ook een iets andere invulling. Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober en de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november staan er ook enkele politiek getinte performances op het programma. Spelen verkiezingen en het politieke toneel zich immers ook niet af op de dunne lijn tussen realiteit en fictie? Almost Cinema Dinsdag 9 oktober t.e.m. zaterdag 20 oktober Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent Almost Cinema-tentoonstelling Dinsdag 9 oktober t.e.m. zaterdag 20 oktober di-vr: 18u-0u & za-zo: 14u-0u (gesloten op maandag) Diverse zalen in Vooruit - gratis Ontdek de Almost Cinema-tentoonstelling op de vernissage of tijdens een rondleiding. Op woensdag 10 oktober om 21u30 heffen we in de Balzaal het glas op de vernissage van de tentoonstelling. Kom langs, ontdek de werken of breng een speech ten berde op onze Speech Karaoke. Wil je graag een woordje uitleg over de installaties en de artiesten in de tentoonstelling? Volg dan een van onze gratis rondleidingen op zaterdag 13 of zaterdag 20 oktober om 15u. Inschrijven hoeft niet, meld je gewoon 10 minuutjes op voorhand aan de Ticketbalie. Alle info op www.vooruit.be/almostcinema

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.