09 20 okt. '24

Alain Pierre: Jan zonder Vrees - De soundtrack voor een generatie

P1av3se9rurcia9g1osse71rng1
Verdieping 15 okt. 2016
De animatiefilm 'Jan Zonder Vrees' uit 1984 is de eerste Vlaamse langspeeltekenfilm ooit, een labour of love van regisseur Jef Cassiers. Hij kreeg van de toenmalige BRT de opdracht om een animatiefilm te maken rond het populaire geesteskind van Antwerpse schrijver Constant De Kinder. Ondanks een beperkt budget maakte Cassiers een unieke avonturenfilm met tekeningen vol verwijzingen naar oude meesters als Breughel en Bosch.

Het verhaal is simpel: Jan is een onwaarschijnlijk sterke boerenjongen die houdt van kattenkwaad en van niemand bang is. Als hij door een misverstand dreigt in de gevangenis te belanden vlucht hij weg uit Antwerpen en trekt hij de wijde wereld in. Onderweg ontmoet hij de arme lijfeigene Dokus en belandt hij in Dendermonde waar hij oog in oog komt te staan met Kludde, de waterduivel die de hele streek terroriseert.

Naast de prachtige tekeningen en stemmen van Jan Decleir en Dora Van der Groen, is de aanstekelijke soundtrack van Brusselse componist en sound designer Alain Pierre een van de hoofdredenen voor het succes van de film. Een verzameling van catchy synthesizer tunes die zweven tussen uptempo middeleeuwse melodieën-in-jaren-80-jasje en atmosferische bijna-ambient. Het herkenbare themamuziekje van held Jan is een onverbiddelijke oorwurm.

"In twee weken stond het erop", zegt hij. "Met dank aan mijn E-mu Emax, een van de allereerste samplemachines, goed voor 8 bits. Steel guitar, getrommel op koekendozen, gillende kinderen: het zit er allemaal in. 'Donkerder', zei Jef de hele tijd. 'Dreigender.' In de mixage is de muziek een beetje naar achteren geduwd, dat heb ik altijd spijtig gevonden. Maar ik was intussen met een tv-film van Fassbinder bezig. Ik had geen tijd om me er zelf mee te bemoeien." (Lees het hele artikel uit De Morgen hier)

Pierre schreef, zonder het zelf destijds te beseffen, de soundtrack voor een hele generatie, maar de soundtrack zelf werd nooit los uitgebracht. Tot hij begin dit jaar telefoon ontving van Ziggy Devriendt, ook wel bekend als DJ Nosedrip. Op 16 oktober wordt de soundtrack uitgebracht door Stroom.tv en Music Mania: de plaat wordt 16 oktober voorgesteld én kan je als eerste een exemplaar aanschaffen. Tijdens Film Fest @ Vooruit tonen we de film op groot scherm en treed Alain Pierre 's avonds op, voor het eerst in zestien jaar.

De Morgen schreef een artikel over Alain, zijn lange staat van dienst en de nieuwe release van de soundtrack.


Zondag 16 okt oktober

  • 15:00 uur Theaterzaal Vooruit - Film Jan Zonder Vrees
  • 20:00 uur Theaterzaal Vooruit - Concert Alain Pierre


Combi film & concert: €15 / 13 (vvk) - KLIK HIER

Concert: €13 / 10 (vvk)

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?