09 20 okt. '24

Agustí Villaronga wint Joseph Plateau Honorary Award

Ontwerp zonder titel 3 2
Nieuws 10 okt. 2019
Op 10 oktober won Agustí Villaronga op Film Fest Gent de Joseph Plateau Honorary Award voor zijn indrukwekkende carrière, die grotendeels onder de radar van het grote publiek bleef. De meervoudige winnaar van de Goya's, de belangrijkste Spaanse filmprijzen, nam de prijs persoonlijk in ontvangst in Sphinx Cinema.

De uitreiking vond plaats voor de vertoning van zijn sinistere debuutfilm 'Tras el Cristal', een culthit in de Spaanse cinema. De schokkende impact van die film overschaduwde zijn volgende films, wat van hem een van de grootste 'onbekende' Spaanse regisseurs maakt. Van zijn acht speelfilms haalde geen enkele het dan ook tot onze reguliere bioscoopcircuits. Reden te meer voor Film Fest Gent om een focusprogramma rond Villaronga op te richten binnen onze focus op Spaanse cinema.

Patrick Duynslaegher, curator van onze Classics, is alvast overtuigd: "De zes films van Villaronga die we tonen, onthullen een regisseur met een sterke persoonlijkheid en een coherent oeuvre met terugkerende thema’s en obsessies, met een eigen stem en kijk op de wereld en op de cinema. Oer-Spaanse films ook, in hun duister coloriet en hun uitdagende beeldende kracht. Hoe provocerend en subversief het werk van deze Catalaanse regisseur dan wel mag zijn, het is ook meeslepend dramatisch, vol conflicten, geheimen, historische trauma’s (de Burgeroorlog, de Franco-dictatuur), verboden liefde, verheven hartstocht, melancholische mijmeringen en intense pathos."

Ga op ontdekking door het oeuvre van deze subversieve meester:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?