09 20 okt. '24

Adil El Arbi & Bilall Fallah verfilmen opnieuw boek van Dirk Bracke

Adil en bilall maureen de wit 1
Nieuws 03 feb. 2021
Succesregisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah rijgen de filmprojecten aan elkaar. Voor volgend jaar staat de verfilming van Straks doet het geen pijn meer van Dirk Bracke op het programma.

Met de roman Straks doet het geen pijn meer keren Adil & Bilall terug naar jeugdschrijver Dirk Bracke die hen met zijn Black al eerder filmgrondstof bezorgde. Friedl is de naam van het hoofdpersonage in Straks doet het geen pijn meer. Zij brengt de weekends door bij haar vader en wordt overladen met cadeautjes, maar er zijn ook de knuffels en de strelingen. Als tiener draagt Friedl het misbruik nog altijd als een geheim met zich mee. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar eigen onzekerheid en schuldgevoelens. Dirk Bracke baseerde dit in 2001 verschenen ontroerende verhaal op een persoonlijk getuigenis.

Aangrijpend

Voor de jonge Adil was dit het meest aangrijpende boek dat hij als tiener las. Op vijftienjarige leeftijd schreef hij een brief aan de bekende jeugdschrijver. Daarin vertrouwde hij hem zijn filmdromen toe en de hoop Straks doet het geen pijn meer ooit te kunnen verfilmen. Dirk Bracke heeft die brief nog altijd thuis liggen en schreef Adil indertijd ook terug. “Uiteraard had ik toen nog geen idee dat net die jongen tien jaar later met zijn kompaan Bilall mijn boek Black zo knap zou verfilmen en daarna de wereld zou veroveren. Van de ruim veertig boeken die ik schreef is Straks doet het geen pijn meer mijn persoonlijke favoriet en dat het in goede handen is van deze twee getalenteerde heren is een understatement”, zegt Dirk Bracke.

Ontdekt

Adil El Arbi en Bilall Fallah werden met hun kortfilms ontdekt en bekroond op Film Fest Gent. Met hun fascinerende parabel Broeders wonnen ze in 2011 de studentenkortfilmcompetitie. Met Black - die zich afspeelt in het Brusselse bendeleven en op FFG vertoond werd - maakten ze een bijzonder actuele film. De film lanceerde de carrière van Adil & Bilall in de Verenigde Staten. Zij beschouwen Dirk Bracke dus als een geluksbrenger. Bovendien zijn Brackes verhalen “universeel en emotioneel krachtig. Met zijn boeken reikt hij ons altijd een filmisch universum aan”.

Uitpakken

Na Patser pakten beide regisseurs in Hollywood uit met Bad Boys for Life met Will Smith in een hoofdrol. De film groeide uit tot een blockbuster en sindsdien werken ze onder meer aan Rebel, een tv-episode van Ms. Marvel en aan Beverly Hills Cop 4. Tussendoor waren ze hier nog samen met Mathieu Mortelmans als regisseur betrokken bij de tv-serie Grond. De serie gaat over twee broers die de begrafeniswereld op zijn kop zetten. Omdat moslims hier niet in hun heilige grond kunnen begraven worden, stellen ze voor om die grond naar hier over te brengen. Grond gaat in het voorjaar in wereldpremière op Play4 en Netflix covert de rest van de wereld.

Het scenario van Straks doet het geen pijn meer wordt geschreven door Bulle Decarpentries en Adil El Arbi. De opnames staan gepland voor 2022. Recent wonnen Adil & Bilall de Ensor voor de internationale doorbraak. De gebroeders Dardenne zijn als coproducent betrokken bij dit project.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?