09 20 okt. '24

Actrice Kathleen Turner zit jury 34ste Filmfestival Gent voor

07 jun. 2007
De Amerikaanse actrice Kathleen Turner zal tijdens het 34ste Filmfestival Gent (9-20 oktober) de internationale jury voorzitten. Turner staat vooral bekend om haar sterke vrouwenrollen in onder andere Body Heat, Romancing the Stone, Crimes of Passion en The Virgin Suicides. In haar carrière stond ze tegenover acteurs als Danny De Vito, William Hurt en Michael Douglas, en werkte ze samen met regisseurs als Francis Ford Coppola en John Waters.
Met Kathleen Turner heeft het festival een eerste internationale topgast binnengehaald. De actrice is sinds begin jaren tachtig actief en heeft in totaal meer dan dertig films op het palmares staan. Haar doorbraak kwam er in 1981 met Body Heat, een film noir van Lawrence Kasdan waarin ook William Hurt meespeelt. Haar opgemerkte rol als verleidelijke femme fatale leverde haar gelijkaardige rollen op in The Man With Two Brains (1983) en Crimes of Passion (1984). Het grote publiek kent Turner echter vooral van de reeks humoristische films die ze samen met acteurs Michael Douglas en Danny De Vito maakte: Romancing The Stone (1984), The Jewel of the Nile (1985) en The War of the Roses (1989). Tussendoor speelde ze nog mee in Francis Ford Coppola's Peggy Sue Got Married (1986), waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg en in Prizzi's Honor (1985), wat haar een Golden Globe opleverde. Ook voor Romancing the Stone werd ze beloond met een Golden Globe. In 1988 stond ze opnieuw tegenover William Hurt in The Accidental Tourist van Lawrence Kasdan en leverde ze haar zwoele stem aan de sexy tekenfilmfiguur Jessica Rabbit in de kaskraker Who Framed Roger Rabbit? In de jaren negentig speelde ze onder andere de hoofdrol in Serial Mom van cultregisseur John Waters en speelde ze mee in Virgin Suicides van Sofia Coppola. De laatste jaren was ze vooral actief als theateractrice op Broadway met rollen in Who's Afraid of Virginia Woolf, Cat on a Hot Tin Roof en The Graduate. Tijdens vorige edities zetelden al internationale gasten zoals Jeanne Moreau, Mike Figgis, Robert Wise, Samuel Fuller, Christopher Lee, Maurice Jarre en Christopher Hampton in de jury van het festival. Deze volgt de competitie met als thema 'Impact van Muziek op Film' en reikt volgende prijzen uit: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Scenario en de Georges Delerue prijs voor Beste Muziek. In het verleden vielen Ten Canoes, The Three Burials of Melquiades Estrada, Nobody Knows, In America en The Man Without A Past in de prijzen. Het 34ste Filmfestival Gent (van 9 tot 20 oktober) belooft opnieuw hét filmevenement van het jaar te zijn, met tal van internationale gasten en premières, filmmuziekconcerten en de zevende editie van de World Soundtrack Awards. Meer nieuws daarover volgt binnenkort. Ook de namen van de andere juryleden worden later bekend gemaakt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?