09 20 okt. '24

Actrice Geraldine Chaplin krijgt Joseph Plateau Honorary Award in Gent

Foto geraldine chaplin
Nieuws 13 okt. 2019
Actrice Geraldine Chaplin, dochter van filmicoon Charlie Chaplin, heeft op zondag 13 oktober de Joseph Plateau Honorary Award in ontvangst genomen op Film Fest Gent. Met deze oeuvreprijs werd ze gelauwerd voor haar bijzondere bijdrage aan de filmkunst en voor haar indrukwekkende palmares.

De Amerikaans-Brits-Spaanse Geraldine Chaplin nam haar carrièreprijs in ontvangst vlak voor de première van 'The Barefoot Emperor', de politieke satire van Peter Brosens en Jessica Woodworth waarin Chaplin een dubbelrol vertolkt. Tijdens deze editie van Film Fest Gent schittert Chaplin ook in de hoofdrol van de Spaanse klassieker 'Ana y los lobos', een van de vele films van haar toenmalige partner en regisseur Carlos Saura, met wie ze samen Spaanse én Franse filmgeschiedenis schreef.

Geraldine Chaplins acteercarrière omspant meer dan 50 jaar en haar filmografie bevat meer dan 150 filmtitels. Chaplin brak door bij het grote publiek dankzij haar rol als Tonya in 'Doctor Zhivago' in 1965. Het lijstje van grote namen uit de filmwereld met wie ze vervolgens samenwerkte, oogt lang: Robert Altman ('Nashville'), Martin Scorsese ('The Age of Innocence'), Jodie Foster ('Home for the Holidays'), Pedro Almodóvar ('Hable con Ella'), Claude Lelouch ('Les uns et les autres'), Jacques Rivette ('L'amour par terre'), Jane Birkin ('Les Boites'), Alain Resnais ('La vie est un roman'), Juan Antonio Bayona ('Jurassic World: Fallen Kingdom'), enzovoort. In 'Chaplin', de biografische film van Richard Attenborough uit 1992, vertolkte ze de rol van haar eigen grootmoeder. Geraldine Chaplin heeft ook aan talloze producties op Broadway meegewerkt.

Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent:"De wijze waarop Geraldine Chaplin kwetsbare, zoekende en lijdende personages neerzette en nog steeds neerzet, ontroert en beklijft."

Chaplins prijzenkast bevat een Goya, zeg maar een Spaanse Oscar, een medaille van de Spaanse Academy of Cinematographic Arts and Sciences, maar ook nominaties voor een Golden Globe en een BAFTA. En nu dus ook een Joseph Plateau Honorary Award.

Geraldine Chaplin is de tweede festivalgast die tijdens de 46ste editie van Film Fest Gent een Joseph Plateau Honorary Award overhandigd krijgt. Op donderdag 11 oktober ging de eerste Joseph Plateau Honorary Award al naar Agustí Villaronga, de grote 'onbekende' meester van de Spaanse cinema.

De jaarlijkse Joseph Plateau Honorary Awards bekronen gasten voor hun bijzondere bijdrage aan de kunst van het filmmaken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?