10 21 okt. '23

Acht Ensors voor D’Ardennen

P1at466tq9or81dbn3312s5rvn1
20 sep. 2016
Met acht Ensors werd Robin Pront’s debuutfilm ‘D’Ardennen’ de grote winnaar op de zevende Ensor-uitreiking in het kader van het tiende filmfestival van Oostende. De eerste zeven beeldjes waren er voor beste film, beste scenario (Robin Pront en Jeroen Perceval), beste acteur (Kevin Janssens), beste mannelijke bijrol (Jan Bijvoet), beste d.o.p. (Robrecht Heyvaert), beste kostuum (Catherine Van Bree) en beste art director (Geert Paredis). Daarnaast was er nog een Ensor, de prijs van de industrie, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt door de Ensor Academie.

Voor ‘Black’ van Adil El Arbi en Billal Fallah waren er drie Ensors weggelegd: beste regie, beste actrice (Martha Canga Antonio), beste montage (Adil El Arbi en Billal Fallah). Ook de Telenet publieksprijs was voor ‘Black’. ‘Belgica’ van Felix Van Groeningen ging lopen met de Ensor voor de beste muziek (Soulwax). Natali Broods kreeg voor haar acteerprestatie in ‘Gallopping Mind’ van Wim Vandekeybus de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol. Tarek Halaby uit ‘Problemski Hotel’ van Manu Riche kreeg een Ensor voor het beste debuut. In de categorie documentaire won ‘Reach for the Sky’ van Wooyoung Choi en Steven Dhoedt. ‘Helden van de zee’ werd bekroond als beste jeugdfilm. De Ensor voor de kortfilm animatie ging naar ‘No Offense’ van Kris Borghs en die voor de kortfilm fictie naar ‘Feel Sad for the Bunny’ van Kenneth Mercken.

Regisseur Bouli Lanners won de Ensor voor beste coproductie voor zijn ‘Les premiers, les derniers’.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?