09 20 okt. '24

5 dingen die je nog niet wist over 'The Zookeeper's Wife'

P1bgql6p0v18im1a1ild71a9d1tsm1
Verdieping 23 mei 2017
Niki Caro's oorlogsprent herbergt een ongelooflijk verhaal over menselijke moed, met in de hoofdrollen Jessica Chastain en onze eigen Johan Heldenbergh. Vijf dingen die je nog niet wist over 'The Zookeeper's Wife'.

1. Dagboek van Antonina Żabiński

De realiteit is vaak onwaarschijnlijker dan fictie, en het verhaal van 'The Zookeeper’s Wife' is geen uitzondering op deze regel. De film is namelijk gebaseerd op het gelijknamige boek van Diane Ackerman, die de levens van de Żabiński’s in 2007 vastlegde aan de hand van Antonina’s dagboek. De premisse van de film is dus volledig waargebeurd: Antonina en Jan Żabiński, die samen de dierentuin van Warschau uitbaatten, hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 300 joden gered door ze te verbergen in lege dierenkooien.

2. Arische diersoorten

Nog onwaarschijnlijker in dit hele verhaal is Lutz Heck. Deze nazi-zoöloog wilde immers zijn stempel op de wereld drukken door reeds uitgestorven diersoorten te "herscheppen". Zijn kweekprogramma’s concentreerden zich vooral op het reconstrueren van primitieve en "pure" kenmerken om zo het Arische ras ook in het bos- en wildbeheer door te drijven. Deze queeste bracht hem in contact met Jan en Antonina Żabiński.

3. Echte dieren

Het gebruik van CGI werd geschuwd tijdens het maken van 'The Zookeeper’s Wife'. Bijna alle dieren die je in de film ziet, zijn dan ook echt. Wandelen tussen de olifanten en leeuwenwelpjes knuffelen: Jessica Chastain ontpopt zich tot een ware dierenfluisteraar. Digitale effecten werden enkel gebruikt in scènes waarin dieren gewond raken.

4. Gekleurde haren

In de film is te zien hoe Antonina het haar van een joodse familie kleurt om hen beter te kunnen verbergen. Ook deze anekdote is deels waargebeurd. Om de familie Koeninsgwein er minder joods te laten uitzien, wilde Antonina hun donkerrood haar lichtblond verven. Het experiment miste zijn doel echter volledig, want de kleuring maakte hun haren enkel onnatuurlijk lichtrood, waardoor de familie nog meer opviel. Antonina was doodsbang voor de gevolgen van haar experiment en heeft het nooit meer opnieuw geprobeerd.

5. Vleugje Ijsland

Harry Gregson-Williams componeerde de muziek van 'The Zookeeper’s Wife'. Hij verzorgde ook de muziek voor 'The Chronicles of Narnia' en 'The Martian'. In de trailer kozen de filmmakers toch voor een andere sound: daar is het nummer 'Varúð' van de Ijslandse band Sigur Rós te horen. De vertaling van de titel van deze track is voorzichtigheid en heeft duidelijk een thematische link met de film.

Op 1 juni komt Johan Heldenbergh vertellen over zijn ervaringen tijdens het filmen van 'The Zookeeper's Wife' op onze Film Fest Gent Talkies in het Krookcafé. Meer informatie vind je hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?