09 20 okt. '24

47ste Film Fest Gent, met én zonder alcohol

20201013 ffg2020 jeroen willems 067
Nieuws 13 okt. 2020
Geen traditionele openingsreceptie, wel drank en vooral ontzettend veel cinefiel vertier. Zo kan de openingsavond van Film Fest Gent dinsdag wel omschreven worden. Met de openingsfilm Drunk van Thomas Vinterberg is het grootste filmfeest van België uit de startblokken geschoten. In een veilige en coronaproof setting worden de komende tien dagen 110 langspeelfilms en 32 kortfilms vertoond op het grote doek. Er zijn ook VIDEODROOM-concerten in Kunstencentrum Vooruit en het festival zal de tiendaagse afsluiten met een bijzonder verjaardagsfeest voor de 20ste World Soundtrack Awards, op zaterdag 24 oktober.

Met Drunk kiest Film Fest Gent voor topcinema van Deense makelij, een parel die reden geeft om te lachen. Vier volwassen mannen wagen zich aan een experiment waarbij ze (té) diep in het glas kijken. In de hoofdrol schittert niemand minder dan Mads Mikkelsen. Het resultaat is een luidruchtige én ontnuchterende tragikomedie waarvoor Vinterberg opnieuw coscenarist Tobias Lindholm onder zijn vleugel nam. Drunk is een uitgelezen mix van humor en ellende en tevens een intrigerende, vinnig geregisseerde studie over de effecten van de drankcultuur op het dagelijkse leven.

Thomas Vinterberg is overigens geen onbekende in de Arteveldestad. Van de dogma 95-regisseur is dit maar liefst de achtste van zijn twaalf langspeelfilms die het festival vertoont. Amper twee jaar geleden deed hij nog naast Matthias Schoenaerts de Gentse rode loper aan. In dit uitzonderlijke coronajaar is zijn aanwezigheid bij de opening van Film Fest Gent helaas niet mogelijk gebleken. Een videoboodschap gericht aan het Gentse festivalpubliek kon hier een beetje soelaas brengen.

Ondanks de Covid-19-crisis zal Film Fest Gent de komende dagen nog tal van (inter)nationale gasten ontvangen op zijn rode loper. Onder hen heel wat gezichten met een internationale uitstraling zoals Viggo Mortensen (Falling), Maïwenn (ADN), Gabriel Yared (World Soundtrack Lifetime Achievement Award) en Pedro Costa (Vitalina Varela). Op de rode loper zal ook talent van eigen bodem passeren, zoals Jérémie Renier (L'ennemi en Slalom), Veerle Baetens (Cheyenne et Lola), Filip Peeters (Familie), Daan Stuyven (Éden), Fabrice du Welz en Natali Broods (beiden lid van de internationale jury). De voorbije weken is er hard gewerkt om iedereen coronaproof te verwelkomen, zowel buiten en in de cinemazaal.

Uiteraard ontvangt het festival minder gasten dan in normale festivaljaren, maar dat vangt Film Fest Gent op met tal van vooraf opgenomen Q&A's met filmmakers die door de pandemie niet in Gent zullen geraken. Verder werd ook een VOD platform (online.filmfestival.be) opgezet om zoveel mogelijk mensen van het festival te laten genieten op een corona-proof manier.

Officiële Competitie

Kanshebbers dit jaar op de Grand Prix voor Beste Film en de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack/Sound Design zijn onder meer het Belgische L'ennemi van Stephan Streker, First Cow van Kelly Reichardt, Sean Durkins regiedebuut The Nest en het schilderachtig gefotografeerde Vitalina Varela van Portugees rascineast Pedro Costa. Met Petite Fille van Sébastien Lifshitz dingt voor het eerst sinds lang weer een documentaire mee in de competitie.

Gouden Beer of Gouden Leeuw?

Naast Gouden Leeuw-winnaar Nomadland van Chloé Zhao met in de hoodfrol de alomtegenwoordige Frances McDormand - die overigens ook in de officiële competitie werd opgenomen - zal ook de Gouden Beer-winnaar There is no Evil van Mohammad Rasoulof zijn Belgische première kennen op het festival. Het zijn slechts enkele van de magistrale titels die in de komende dagen in de Gentse zalen zullen worden geprojectioneerd op het zilveren scherm. Bovenop deze hedendaagse kleppers worden een resem klassiekers van onder het stof gehaald. Wenders, Herzog, von Trotta, ... en uiteraard ook Fassbinder passeren de revue in onze focus op de Neue Deutsche Welle. Naast het Duitse enfant terrible (Fassbinder) schenken we ook aandacht aan de Vlaamse schenenschopper van dienst, Robbe De Hert, beleven we Solaris en Koyaanisqatsi met een nieuwe score, en vieren de 40ste verjaardag van The Shining dankzij Ghost in het VIDEODROOM-programma in Vooruit.

20ste verjaardag World Soundtrack Awards

De World Soundtrack Awards, de belangrijkste internationale filmmuziekprijzen, vieren op 24 oktober hun 20ste verjaardag als een online filmmuziekfeest, gelivestreamd vanuit Kinepolis Gent, waar de ceremonie zelf zal plaatsvinden. Met centrale gast Alexandre Desplat en Gabriel Yared, die een Lifetime Achievement Award zal ontvangen, blikken we terug op de grandeur van de laatste twee decennia terwijl de grootste muzikale filmverwezelijkingen van het jaar opnieuw worden uitgelicht tijdens een awardshow.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?