09 20 okt. '24

34ste Filmfestival Gent van start!

08 okt. 2007
Met de avant-première van Sicko als vooropeningsfilm is de 34ste editie van het Filmfestival Gent van start gegaan. Vandaag volgt de officiële opening van het festival met twee kleppers van formaat: de Europese première van Closing The Ring, in aanwezigheid van regisseur Lord Richard Attenborough en de première van Die Fälscher in aanwezigheid van actrice Dolores Chaplin, de kleindochter van Charlie Chaplin. Ook de voltallige jury met als voorzitter Kathleen Turner zal op de opening aanwezig zijn, net als tal van personaliteiten uit binnen- en buitenland.
Maandagmiddag is Lord Richard Attenborough reeds officieel ontvangen op het stadhuis van Gent door burgemeester Daniël Termont en schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten Lieven Decaluwe. Attenborough (Gandhi) komt in Gent zijn film Closing the Ring voorstellen als openingsfilm van de sectie Festival Previews, die de belangrijkste premières van het najaar bundelt. Andere Benelux premières die op het festivalprogramma staan zijn The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Sleuth, Away From Her, Eastern Promises, Gone Baby Gone en We Own the Night. Naast Closing the Ring zal vanavond ook Die Fälscher van Stefan Ruzowitzky in première gaan, als openingsfilm van de Competitie. Die Fälscher is de Oostenrijkse inzending voor de Academy Awards en vertelt het verhaal van een groots opgezette valsemunterij in Nazi-Duitsland. Bij de voorstelling op 9 oktober zijn actrice Dolores Chaplin (kleindochter van) en producent Josef Aichholzer aanwezig, op die van 10 oktober regisseur Ruzowitzky en acteur Karl Markovics. Tegelijkertijd start vanavond in Vooruit de tweede editie van Almost Cinema, een programma dat het festival samen met Vooruit organiseert. Twaalf dagen lang tast het Kunstencentrum het grensgebied tussen film, mediakunst en muziek af. Almost Cinema begint met de vertoning van de documentaire Sand and Sorrow over de genocide in Darfoer gevolgd door een concert van de Soedanese zangeres Rasha. De meer dan honderd namen tellende gastenlijst bevat verder nog grote namen als westernlegende Walter Hill (The Warriors, Geronimo: An American Legend, The Long Riders) die zijn met Emmy's overladen Broken Trail komt voorstellen en acteur Danny Glover (Lethal Weapon, Beloved, Manderlay), die in hoedanigheid van Unicef-ambassadeur de film Bamako inleidt. Zowel Walter Hill als Danny Glover zullen een Lifetime Achievement Award ontvangen. Het festival sluit af met een filmmuziekdriedaagse, startende met Gustavo Santoalalla en zijn Bajofondo Tango Club op 18 oktober, gevolgd door Alberto Iglesias met zijn muziek voor de films van Pedro Almodóvar en de 7de editie van de World Soundtrack Awards met muziek van Mychael Danna (Little Miss Sunshine, Monsoon Wedding, Ice Storm), Harry Gregson-Williams (Shrek, The Chronicles of Narnia), Mikis Theodorakis (Zorba The Greek), Evanthia Reboutsika (My Father and My Son) en Jef Neve (Dagen Zonder Lief).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?