09 20 okt. '24

34ste Filmfestival Gent focust op Argentinië

13 jul. 2007
Naast de traditionele klemtoon op filmmuziek, focust het 34ste Filmfestival Gent (9-20 oktober) dit jaar op de hedendaagse Argentijnse cinema. In alle festivalsecties zullen Argentijnse films opduiken, tweevoudig Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla bouwt met zijn Bajofondo Tango Club een Argentijns feestje en illustrator Karl Meersman ontwierp een Argentijns getinte affiche voor het festival.
De keuze voor Argentinië kwam er na de vaststelling van de festivalprogrammatoren dat de laatste jaren ontzettend veel kwalitatieve Argentijnse films de revue passeren. Ondanks de labiele economische situatie van het land slagen blijkbaar veel Argentijnse filmmakers erin om op de internationale filmscène aanwezig te zijn met sterke onafhankelijke producties. Zo won El Otro van Ariel Otter op het jongste Filmfestival van Berlijn twee Zilveren Beren. Omdat de Argentijnse cinema dikwijls de weg niet vindt naar de bioscoopzalen, biedt het Filmfestival Gent graag een platform aan deze films. De Argentijnse films zullen terug te vinden zijn in de verschillende secties van het festival, van de Competitie tot World Cinema. Het festival zal ook verschillende Argentijnse filmmakers uitnodigen om hun films voor te stellen in Gent. Eén van de Argentijnse topgasten is de tweevoudige Oscarwinnaar en filmmuziekcomponist Gustavo Santaolalla die in Vooruit zal concerteren met zijn Bajofondo Tango Club. Om de focus op Argentinië kracht bij te zetten vroeg het Filmfestival Gent aan illustrator Karl Meersman (Trends, Focus Knack) om de festivalaffiche rond het thema te ontwerpen. Het festival organiseert immers in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen een gratis tentoonstelling rond het filmgerelateerde werk van Meersman in het Gentse Caermersklooster. Het resultaat refereert duidelijk naar film en Argentinië en zal een opgemerkte verschijning zijn in het straatbeeld. Naast de focus op Argentinië blijft het Filmfestival Gent ruime aandacht besteden aan filmmuziek, met onder andere de zevende editie van de World Soundtrack Awards. Het festival houdt ook de vinger aan de pols van nieuwe evoluties op filmvlak met Almost Cinema, het programma in samenwerking met Vooruit dat het grensgebied aftast tussen film, mediakunst en muziek. En ook Beursschouwburgdirecteur Cis Bierinckx maakt opnieuw zijn eigenzinnige selectie uit het internationale filmaanbod voor de festivalsectie A Look Apart. Het 34ste Filmfestival Gent, van 9 tot en met 20 oktober 2007. Het volledige programma is vanaf 27 september beschikbaar op deze site

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?