09 20 okt. '24

33ste Filmfestival Gent focust op Stanley Kubrick

07 aug. 2006
Met meer dan 150 films, kortfilms en filmconcerten op diverse locaties wordt Gent van 11 tot en met 21 oktober opnieuw omgetoverd tot filmstad. Filmsterren uit binnen- en buitenland zijn present, net als tienduizenden filmliefhebbers die het uitgebreide programma uitpluizen om zoveel mogelijk pareltjes van het witte doek te ontdekken. Dit jaar staat het Filmfestival Gent in het teken van regisseur Stanley Kubrick.

Focus op Stanley Kubrick De prestigieuze en wereldvermaarde tentoonstelling rond regisseur Stanley Kubrick zakt na Frankfurt am Main, Berlijn en Melbourne ook naar Gent af. Voor het eerst wordt het gehele oeuvre van Kubrick in één expositie belicht, van zijn eerste korte documentaire Day of the Fight (1951) tot Eyes Wide Shut (1999). Aan elk van zijn dertien speelfilms is één tentoonstellingsruimte gewijd. Mis deze unieke tentoonstelling niet, want Gent is de enige stad in de Benelux waar de tentoonstelling te zien zal zijn. Naast de tentoonstelling organiseert het Filmfestival Gent ook een volledige retrospectieve met alle beschikbare films van Stanley Kubrick. Zoals elk jaar staat de competitie in het teken van de 'impact van muziek op film'. Het Filmfestival Gent is namelijk het enige festival ter wereld dat focust op filmmuziek. De zesde editie van de World Soundtrack Awards, zeg maar de Gentse Oscars voor filmmuziek, vindt plaats op 14 oktober 2006. Opnieuw zal de wereldtop van filmmuziekcomponisten afzakken naar Gent om de uitreiking en het prestigieuze concert bij te wonen. Voor liefhebbers van filmmuziek, hét evenement van het jaar. Op 19 oktober zal de meermaals in de prijzen gevallen componist en muzikant Craig Armstrong een uniek filmmuziekconcert geven in de Vlaamse Opera. Voor de eerste keer zal de muziek die hij componeerde voor films als Romeo and Juliet, Moulin Rouge en Ray gebracht worden door het symfonisch orkest van de Vlaamse Opera geassisteerd door hun koor en Armstrong op piano. Tijdens het 33ste Filmfestival Gent zal de Franse regisseuse Agnes Varda een Joseph Plateau Lifetime Achievement Award ontvangen. Als eerbetoon aan Varda toont het filmfestival een retrospectieve met haar belangrijkste filmwerk. In samenwerking met het S.M.A.K. zullen ook twee van haar recente video-installaties te zien zijn in Gent. Agnes Varda is de leading lady van de Franse Nouvelle Vaque beweging die het Europese filmpubliek in de jaren vijftig en zestig wist te bekoren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?