09 20 okt. '24

32ste Filmfestival Gent opgedragen aan Robert Wise

15 sep. 2005
Het 32ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent wordt opgedragen aan Robert Wise, de net overleden producent-regisseur van West Side Story en The Sound of Music. De voormalige juryvoorzitter van het Filmfestival Gent is 91 geworden en was een goede vriend van Jacques Dubrulle, de bezieler van het Filmfestival Gent. Langs deze weg betuigt de hele ploeg van het Filmfestival Gent haar inninge deelneming met de familie en vrienden van Wise.
Robert Wise was meer dan 60 jaren actief in de filmindustrie. De regisseur begon zijn carrière als kruier bij studio RKO en werkte zich zo omhoog tot assistent van Orson Welles toen die in 1941 Citizen Kane draaide. Hij werd 7 maal genomineerd voor een Oscar en won vier Oscars als producent-regisseur van West Side Story en The Sound of Music, de klassieke musicals uit de jaren '60. Wise regisseerde in totaal ongeveer veertig films in allerhande genres, van westerns tot science fiction. Wise overleed woensdag in Los Angeles aan de gevolgen van hartproblemen. Vorige zaterdag had Wise nog zijn 91ste verjaardag gevierd, samen met vrienden. Voor het Filmfestival Gent betekent zijn plotse dood een enorm verlies. Wise was niet alleen een goede persoonlijke vriend van Jacques Dubrulle, de gedelegeerd bestuurder van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent, hij was ook een graag geziene gast op het Filmfestival Gent. Op de 20ste editie, in 1993, was Wise voorzitter van de jury van het Filmfestival Gent, die onder meer bestond uit Hugo Claus en Willeke van Ammelrooy. Tijdens dezelfde editie werd er een Tribute gebracht aan zijn werk. Sinds enkele jaren wordt ook de prijs voor beste regisseur naar hem genoemd op het Filmfestival Gent. In Los Angeles, zijn thuisbasis, fungeerde Wise als een echte ambassadeur van het Filmfestival Gent. Bovenop zijn vier Oscars kreeg Wise in 1998 ook nog een Lifetime Achievement Award van het American Film Institute. In 1966 ontving hij reeds de Irving G. Thalberg Memorial Award van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, een speciale Oscar voor uitzonderlijke prestaties. In 1988 werd Robert Wise ook vereerd met de D.W. Griffith Award, de hoogste onderscheiding van de Directors Guild of America.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?