09 20 okt. '24
84c6f49f efac 4c4f a409 7d8f99a3d308

Evgeniy Tsymbal

Zasjtsjitnik Sedov

Editie 1990
54' - 1989 - Drama - Taal: Russisch
Regisseur: Evgeniy Tsymbal Componist: Vadim Chrapatsjov Met: Vladimir Ilin, Albina Matveyeva, Tamara Chernova

Moskou 1937, 's avonds laat. Advocaat Sedov hoort een klop op de deur. Drie wanhopige vrouwen vragen hem hun wegens vermeende sabotage ter dood veroordeelde echtgenoten te verdedigen. Hij neemt de hopeloze zaak aan, zeer tegen de wil van zijn vrouw die weet dat hij daarmee zijn eigen leven in de waagschaal stelt. Hoewel de beschuldi­ging absurd is weet de advocaat dat hij een lange weg moet bewandelen. Niets en niemand ontziend baant hij zich een weg door de bureaucratie en komt uiteindelijk terecht bij de hoogste officier van justitie. Deze sluwe politicus weet dat hij deze zaak in zijn eigen voordeel kan omzetten en in een klap van ai zijn vijanden af kan zijn.

Sedov wordt meegesleept in de stroomversnelling waarin de zaak terechtkomt en hij wordt uiteindelijk uitgeroepen tot een heldhaftige bewaker van de socialistische zaak. De gevolgen zijn nauwelijks te overzien, Deze film ontving op het festival van Mannheim de Fipresciprljs (persprijs). Regisseur Tsimbal ontleende de visuele stijl voor deze film over de Stalinjaren aan de sovjet propagandafilms en maakte op ingenieuze wijze gebruik van archiefmateriaal. (cataloog Rotterdam)

Image gallery

84c6f49f efac 4c4f a409 7d8f99a3d308

Generiek

Regisseur

Evgeniy Tsymbal

Componist

Vadim Chrapatsjov

Met

Vladimir Ilin, Albina Matveyeva, Tamara Chernova

Scenario

Maria Zvereva, Ilya Zveryov

Cinematograaf

Vladimir Shevtsik

Producent

Vladimir Sjevtsik

Meer informatie

Taal

Russisch

Productielanden

Rusland

Jaar

1989

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?