09 20 okt. '24
47f46b73 c978 416c 9c1d 701c5857a452

Peter Kahane

Vorspiel (Prepared For Life)

Editie 1988
92' - 1987 - Drama, Komedie, Romantisch - Taal: Duits
Regisseur: Peter Kahane Componist: Tomas Kahane, Karl-Ernst Sasse Met: Hendrik Duryn, Susanne Hoss, Antje Straßburger
Tom is een leerjongen die een bijzondere voorliefde heeft voor vrouwen. Hij dartelt rond met meisjes, kleedt hen aan en kleedt hen uit, plaatst hen in het centrum van de belangstelling of zet ze gewoon in de hoek.
Alleen... Tom leert voor etalagist en is dus in de weer met mannequin-poppen. Met échte meisjes gaat het allemaal lang niet zo vlot. Tot hij op de dag een slag van de molen krijgt: hij ziet haar slechts in een flits voorbijrijden maar beseft meteen dat dàt de vrouw van zijn leven zal worden. Tom woont in een kleine provinciestad en het duurt dus niet lang voor hij erachter is wie die vrouw van zijn dromen is: ze heet Corinna en is de dochter van de nieuwe museumdirecteur, die zopas uit Berlijn is gearriveerd. Tom probeert alles om Corinna 's aandacht te trekken. Hij gaat zelfs zo ver dat hij in de gunst tracht te komen bij haar vader door zich aan te dienen als een kenner van Japanse porcelein-schilderkunst. Maar zijn plannetje mislukt. Maar Tom is 17 en hij heeft nog inspiratie genoeg voor andere strategieën.
Lastiger is de concurrentie: er is ook de 'kliek', geleid door de 'majoor'. Deze troep komt geregeld samen in de bioskoop in het stadje, waar ook alle nieuwtjes worden opgedaan. De 'majoor' heeft ook een oogje op Corinna en het wordt een verbeten strijd. Wanneer Tom te weten komt dat Corinna actrice wil worden geeft hij zich uit voor een theaterfreak die er van droomt ooit zelf op de planken te staan.
En zo ontmoet hij Corinna, wat voor hem het begin wordt van zijn zoektocht naar zijn eigen ik. Zijn toekomst ziet er anders uit dan ooit tevoren… Vorspiel is een film met humoristische trekken rond eerste liefde en groei naar volwassenheid. Maar daarnaast - en dat maakt deze film misschien nog interessanter - handelt Vorspiel evenzeer over de herwonnen eerste liefde van de oudere generatie in de persoon van Corinna’s vader. Een amusante, kleine film uit de D.D.R. en een typische vertegenwoordiger van de eerder ontspannende film zoals er daar meer gemaakt worden. Vorspiel is dus interessanter als typische DDR film dan hij op zichzelf iets bijzonder nieuws zou vertellen. (wp)

Image gallery

693a77d6 875c 49bf 82f4 446060b4c36b
47f46b73 c978 416c 9c1d 701c5857a452

Generiek

Regisseur

Peter Kahane

Componist

Tomas Kahane, Karl-Ernst Sasse

Met

Hendrik Duryn, Susanne Hoss, Antje Straßburger

Scenario

Peter Kahane, Thomas Knauf

Cinematograaf

Andreas Koefer

Monteur

Ilse Peters

Producent

Uwe Kraft

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Oost-Duitsland

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?