09 20 okt. '24
291d76be 768a 4a73 ab02 e535cde6ee17

José Luis Garci

Volver a empezar

Editie 1984
87' - 1982 - Drama - Taal: Spaans, Engels
Regisseur: José Luis Garci Met: Antonio Ferrandis, Encarna Paso, José Bódalo
JOSE LUIS GARCI
Van deze Spaanse kineast hebben we zeer weinig kunnen vernemen. Van zijn vorige films is vooral EL CRACK bekend omdat het een groot sukses was in eigen land ...

Volver a Empezar
Een Oscar krijgen voor "beste buitenlandse film" is een referentie. Denk maar aan de vorig jaar met die eer bekroonde FANNY EN ALEXANDER. Daarom is het ook een beetje vreemd dat deze Spaanse film vrijwel nergens te zien is ten Noorden van de Pyreneeën. "Opnieuw beginnen" zoals de titel in vertaling luidt, is een film over de schrijver Ramon Sender, een kandidaat Nobel-prijswinnaar, die na een verblijf van meer dan veertig jaar in de Verenigde Staten naar zijn geboortestad Gijon terugkeert. De reden voor zijn terugkeer is duidelijk: de man is doodziek en beseft maar al te goed dat het einde nadert. In zijn geboortestad wordt hij niet alleen overstelpt met eerbetuigingen maar hij ontmoet er ook zijn vroegere relaties. Zo ook een nu al oudere vrouw, die een galerij heeft.

Het verhaal van VOLVER A EMPEZAR is sentimenteel en bij momenten zelfs melodramatisch : boze tongen beweren zelfs dat dit een "Leloucherie-Spanish­style" zou zijn, maar Gard wist toch een sterke regie te voeren die hij op een aangename manier doorspekt met een vleugje humor. Een van de meest hilarante scènes is deze met een al te kruiperige hotelbediende ... Ramon Sender zal echter niet in Gijon blijven : hij keert terug naar zijn leerstoel in de States. De film eindigt met emotionele beelden van San Francisco.

Image gallery

291d76be 768a 4a73 ab02 e535cde6ee17
Ff90f204 e310 4b1f 9117 c12189221d51

Generiek

Regisseur

José Luis Garci

Met

Antonio Ferrandis, Encarna Paso, José Bódalo

Scenario

José Luis Garci, Ángel Llorente

Cinematograaf

Manuel Rojas

Monteur

Miguel González Sinde

Producent

José Luis Merino, José Luis Garci, Diego Gómez Sempere

Meer informatie

Taal

Spaans, Engels

Productielanden

Spanje

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?