09 20 okt. '24
446aad51 dd50 499c aa8a 965181419d80

Günther Scholz

Vernehmung der Zeugen (Interrogation of the Witnesses)

Editie 1988
85' - 1987 - Drama - Taal: Duits
Regisseur: Günther Scholz Componist: Friedbert Wissmann Met: René Steinke, Christine Schorn, Franz Viehmann
Leerling Rainer Gebhardt werd met zes dolkstoten in de borst gedood. Hij werd vermoord door zijn klasgenoot Maximilian Klapproth. Hoe kon zoiets vreselijks gebeuren? Er is Maximilians moeder, een gerespecteerde dokter vol toewijding voor haar beroep dat ze slechts na veel moeilijkheden had kunnen verkrijgen. Dat is de reden waarom Maximilian opgroeide in Berlijn bij zijn grootmoeder. Hij voelde zich thuis bij haar en noemde haar bij haar voornaam, Lotte. Zijn moeder, die na haar scheiding al lange jaren alleen leefde, had altijd gedroomd van nieuw geluk in een gelukkige familie. Haar droom gaat voor haar in vervulling: haar nieuwe echtgenoot is een bezorgde huisvader die alles in het werk stelt om snel een nieuwe woning te bemachtigen. Hij doet ook zijn uiterste best om de sympathie van de nu zeventien jaar oude Maximilian te winnen, maar zonder succes. De jongen gaat tegen zijn zin mee met zijn moeder naar hun nieuwe huis in de kleine provinciestad en hij voelt zich daar als het vijfde wiel aan de wagen. De
familie-idylle stoot hem af. En dan is er ook de jonge, onervaren lerares, Frau Schulenberg. De nieuweling uit Berlijn is voor haar een welkome gelegenheid om het 'klas-koppel' Rainer en Viola van elkaar te scheiden. Zij zet Max op Rainers plaats. Zij beseft niet wat dit voor de zelfbewuste Rainer betekent. Viola, zijn vriendinnetje, wordt dra verliefd op Max. En wat doet Max? Hij geeft haar zijn hond cadeau, de hond die hij van zijn nieuwe 'vader' gekregen had. Het meisje, met wie hij geregeld weekends doorbrengt bij zijn grootmoeder in Berlijn, vertelt Lotte dat zij van beide jongens houdt. De twee minnaars worden al gauw bittere vijanden. Wanneer Rainer uit blinde jaloezie de hond doodt valt Max hem aan met een mes. Resultaat: een jongen wordt vermoord. Het meisje is in verwachting van hem, hun ouders in wanhoop, een geschokte moeder die zo'n hoge verwachtingen van haar zoon had en het zo goed met hem voor had. Iedereen zit nu met de vraag: hoe had dit voorkomen kunnen worden?
Vernehmung der Zeugen is zoiets als een forum-film rond vragen ivm opvoeding, groei naar volwassenheid en ontsporing. Voor liefhebbers en geïnteresseerden in deze problematiek is deze film beslist een instructief discussie-objekt.

Image gallery

6a06b606 78c0 4e18 abe4 8ffbbad8649d
446aad51 dd50 499c aa8a 965181419d80

Generiek

Regisseur

Günther Scholz

Componist

Friedbert Wissmann

Met

René Steinke, Christine Schorn, Franz Viehmann

Scenario

Günther Scholz, Manfred Richter, Thea Richter

Cinematograaf

Claus Neumann

Monteur

Christiane Schoene

Producent

Uwe Kraft

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Oost-Duitsland

Scenario gebaseerd op

"Die Vernehmung der Zeugen" (Inge Meyer)

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?