09 20 okt. '24
2418a6c4 8fae 4190 b777 dc17cc93d3a7

Sándor Sára

Tüske a köröm alatt (A Thorn Under the Fingernail)

Editie 1988
92' - 1988 - Drama - Taal: Hongaars
Regisseur: Sándor Sára Componist: Péter Eötvös Met: György Cserhalmi, Anna Ráckevei, Erika Szegedi
Andras Hodosi is een gerenommeerde schilder die in een emotioneel moment 300 schilderijen schenkt aan de hongerenden in Afrika. Vermits dit een ongewoon gebaar is wekt dat verwondering bij zijn collega's en het rumoer wordt verspreid dat er achter deze daad andere motieven schuilgaan. De roddel kwetst hem zo diep dat hij uit de stad weggaat en zich terugtrekt op de boerderij waar hij als veertienjarige nog een jaar verbleven had. Alles wordt rustig tot hij daar de dochter van een hoge politieke functionaris ontmoet. Zij wordt verliefd op hem en probeert hem terug tot zijn creatieve bezigheden aan te zetten. Andras’ krachten nemen weer toe onder haar invloed, maar hun liefde zal worden getroffen door een combinatie van pech en tegenspoed. Haar vader heeft zijn dochter immers betrokken in een zwendel rond ganzen: hij had die ganzen als haar bezit opgegeven opdat hijzelf 'clean' zou blijven. Wanneer haar vader haar probeert te onttrekken aan Andras onthult hij haar het geheim. Zij is zo geshockeerd dat ze van huis wegloopt en alle ganzen vrijlaat. Onwetend laat zij, behalve ‘haar’ ganzen, ook die van een ‘stille partner’ van haar vader los. Andras treft haar aan temidden van een waanzinnig gevecht. Al lijkt het even of hij haar heeft kunnen kalmeren, toch zal die ‘stille partner’ van haar vader het noodlot over hen brengen. Hij werpt pesticides over Andras uit en het giftig goedje vliegt recht in diens ogen. Het is alsof miljoenen naalden zijn ogen uitsteken. Het meisje, dat enkel kan toekijken, schreeuwt tevergeefs om hulp over de verlaten velden ...
Een Doorn onder de Vingernagel is een fel bewogen, aangrijpende film die een knappe combinatie geeft van psychologische tekening, politieke aanklacht en thriller. Met een niets ontziende scherpte tekent Sara de corruptie van de ambtenaar, de rancune van de benepen kleinburger en de misdadige neigingen van de machthebbers. Met de bekende Hongaarse bekwaamheid maakte Sara een film die nog lang bij de kijker zal blijven nazinderen ..
(vrij naar persdossier )

Image gallery

2418a6c4 8fae 4190 b777 dc17cc93d3a7
1cad5240 fd79 455a 9750 f52306fbe928

Generiek

Regisseur

Sándor Sára

Componist

Péter Eötvös

Met

György Cserhalmi, Anna Ráckevei, Erika Szegedi

Scenario

Sándor Sára, Sándor Csoóri

Cinematograaf

Sándor Kurucz

Monteur

Mariann Tuba

Productiebedrijven

Budapest Studio's

Meer informatie

Taal

Hongaars

Productielanden

Hongarije

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?