09 20 okt. '24
D9f9609a cad0 4565 877a e728d4ee16d7

Oldrich Lipský

Tri veteráni (The Three Veterans)

96' - 1984 - Komedie, Familiefilm, Avontuur - Taal: Tsjechisch
Regisseur: Oldrich Lipský Componist: Jaroslav Uhlír Met: Rudolf Hrusínský, Petr Cepek, Josef Somr
OLDRICH LIPSKY
Lipsky werd geboren in 1924 en studeerde aan de Karelsuniversiteit van Praag. Werkte als theaterdirekteur in het Satirisch Theater van Praag. Vanaf 1951 werkt hij in het filmbedrijf, als co-scenarist en assistent-regisseur. In 1954 regisseerde hij HET CIRCUS BEGINT. Sindsdien maakte hij een lange reeks films, waarvan enkele ook bij ons vertoond werden. We vermeden LIMONADOVY JOE (1964) en ADELA JESTE NEVECERELA (“Nick Carter in Praag”, 1977).

Tri Veterani/ Drie Veteranen
Deze sprookjesachtige parabel handelt tegelijk over de onverbeterlijke menselijke hebzucht, over egoïsme en veroveringsdrang én over het onvernietigbare geloof in het goede, de gerechtigheid en de liefde, als twee uitersten waartussen het mensenleven zich beweegt. De helden zijn drie oorlogsveteranen. Zij hebben uitgediend, dragen dekoraties op hun borst en denken dat de wereld aan hun voeten ligt, ondanks de waarschuwingen van de oude liereman, die met een gelijkaardige dekoratie aan de bedelstaf staat.
De veteranen hebben evenwel geluk: als zij uitgehongerd en doorkoud bij een vuurtje in een bos overnachten, krijgen zij van boskabouters een bodemloze geldbeurs en een toverfluit. Maar de veteranen, veldkok Serväc, kanonnier Pancrac en de vechtlustige geweldenaar Bimbac, weten helemaal niet hoe zij met die toverspullen moeten omspringen. Hun pogingen om macht, rijkdom en roem te voorschijn te toveren, mislukken. In hun domheid wordt hen dat alles nog ontstolen op de koop toe door de sluwe koning Pikola. Maar de kabouters geven hen een tweede kans en dank zij hun hulp kunnen de veteranen de toverspullen terug te pakken krijgen. Zij denken nu een zorgeloos leventje te beginnen, ware het niet dat Bimbac opnieuw een onzinnige oorlog wil ontketenen. De kabouters nemen hen de toverspullen af, en zo eindigen onze drie veteranen treurig als bedelaars bij een achtergelaten draaiorgeltje, dat de mensen misschien wel meer vreugde schenkt dan de wonderen van vroeger.

Image gallery

57bf7b9b f12c 465d 87a1 ab361e862961
D9f9609a cad0 4565 877a e728d4ee16d7

Generiek

Regisseur

Oldrich Lipský

Componist

Jaroslav Uhlír

Met

Rudolf Hrusínský, Petr Cepek, Josef Somr

Scenario

Oldrich Lipský, Zdenek Sverák

Cinematograaf

Jirí Macák

Monteur

Dalibor Lipský

Meer informatie

Taal

Tsjechisch

Productielanden

Tsjecho-Slowakije

Scenario gebaseerd op

"Filmfárum" (Jan Werich)

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?