08 19 okt. '24
995247a3 2223 43f5 93a3 5b5ac23618fe

Joe Comerford

Traveller

Editie 1982
81' - 1981 - Drama - Taal: Engels
Regisseur: Joe Comerford Componist: Davy Spillane Met: Judy Donovan, Davy Spillane, Alan Devlin, Marian Richardson
De wereld van TRAVELLER, de wereld van woonwagenfamilies- het gaat hier niet om zigeuners, wel om echte leren die in groepen woonwagens ronddolen - is de meeste leren onbekend, maar ook elders vormt deze randgroep een grote onbekende. De film vertelt een heel eenvoudig verhaal: Michael en Angela, resp. 17 en 16 jaar, werden door hun ouders tot een huwelijk verplicht. Zij hebben geen vaste verblijfplaats, en leven van allerlei klusjes en gelegenheidswerkjes. Met tegenzin leven zij samen; de ouders moeien zich doorlopend met hun zaken. Zij sturen hen naar Noord-Ierland om er radio's en andere dure zaken te kopen, en om die naar het Zuiden te smokkelen. Wij volgen in TRAVELLER hun tocht naar het Noorden: ze ontmoeten Clicky, een marginale Republikein, wiens leven zich zal vermengen met dit van Michael en Angela. Zij rijden hun geleende bestelwagen in schroot, Michael berooft een postkantoor, ze bivakkeren in een verlaten, groot huis. Terwijl ze op weg naar huis langs landschappen en ruïnes rijden - het historisch verleden, - ondernemen ze enkele schuchtere pogingen om elkaar beter te leren kennen en begrijpen, ze worden eigenlijk verplicht zich met elkaar te verzoenen. Er is immers ook nog altijd die Clicky die zich meer dan ontfermt over Angela. TRAVELLER is ergens een pessimistische film, in de zin dat ook LOOKS AND SMILES
dat was: een wereld zonder toekomst voor de jongeren, zelfs hun marginaliteit, hun los zijn van de industriële-consumptie-maatschappij in kris is lost niets op: het verergert nog hun situatie. Voor hen is er geen oplossing in het vooruitzicht: de "vlucht" naar Engeland, die op het eind gesuggereerd wordt, wijst op de onmogelijkheid om uit hun persoonlijke en maatschappelijke krisis te geraken. Een belangrijk element voor het realisme van de film is, dat de akteurs behoren tot families van woonwagenmensen, zo is Judy Donovan een onvervalst woonwagenkind, dat met een zelfzekere ongeknutseldheid haar rol vertolkt. Dat realisme gaat soms heel ver: zo spreekt ze het dialekt van haar familie, dat echt onverstaanbaar is. Door dit alles wordt TRAVELLER een meer dan authentiek werkstuk: zonder sentimentaliteit ten opzichte van "hedendaagse nomaden" stelt Comerford hun leven tegenover dat van de amorfe massa's die als "sedentairen" in de stad leven. Woonwagenmensen leven in een voor hen al.len reëele wereld, die voor ons - ook met de beste wil - moeilijk te begrijpen is. Om hun wereld in de onze te betrekken, vermijdt de kineast de traditionele vertelkunst, zo bv. geen medelijden, geen romantische voorstellingen, kortom geen bevestigingen van vooropgestelde ideeën en waarnemingen. Het gaat voor Joe Comerford om een kromgegroeide en ontaarde bevolkingsgroep, die met irrationele en bijna dierlijke angst op ingebeelde bedreigingen reageert. Deze droomachtige werkelijkheid uit te beelden, dat is het, waarover het in film ook kan en moet gaan. (JMDV)

Image gallery

2ebabfd7 9768 4a89 82ad 53747cab76e8
995247a3 2223 43f5 93a3 5b5ac23618fe

Generiek

Regisseur

Joe Comerford

Componist

Davy Spillane

Met

Judy Donovan, Davy Spillane, Alan Devlin, Marian Richardson

Scenario

Neil Jordan

Cinematograaf

Thaddeus O'Sullivan

Monteur

Joe Comerford

Producent

Joe Comerford, Margaret Williams

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Ierland

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?