Ab37b4b6 352b 40c2 bfd9 b7f32755dbf6

Elizabeth Lennard

Tokyo melody: un film sur Ryuichi Sakamoto

Regisseur Elizabeth Lennard Met Ryuichi Sakamoto, Akiko Yano, Haruomi Hosono
62' - 1985 - Documentaire - Taal: Japans

Ryuichi Sakamoto, in Japan bijgenaamd "de professor", heeft bij ons nog niet de bekendheid die hij in Japan en ook al in de Verenigde Staten heeft. En toch hebben velen van ons hem al gezien èn muziek van hem gehoord. Hij was immers David Bowie's tegenspeler in Merry Christmas Mr. Lawrence van Nagisa Oshima, waarvoor hij ook de filmmuziek componeerde.

Tokyo Melody is een cinematografische legpuzzel die ons binnenloodst in het muzikale universum van Sakamoto, die met een gigantisch elektronisch arsenaal en een legertje technici wel eens een concert geeft in een stadion voor een massa enthousiaste fans. Sakamoto is ook een futuristisch muziektheoreticus, die er zo een theorie op nahoudt die je zou kunnen vergelijken met Brian Eno's 'Ambient'-concept: muziek verdwijnt steeds meer naar achtergronden en mensen luisteren er steeds minder naar. Zij horen muziek. De film volgt deze musicus in concerten, in de opnamestudio, bij componeerwerk thuis en in Tokyo. Want Tokyo Melody is evenzeer een film over Tokyo. Een drukke en jachtige grootstad, die boordevol muziek en beweging zit, zonder dat de mensen dat eigenlijk nog beseffen.

Elizabeth Lennard werd geboren in New York op 14 maart 1953. Zij is fotografe en filmmaakster. Als fotografe exposeerde zij al in talloze steden (Parijs, Amsterdam, München en New York) en werd haar werk besproken in fototijdschriften. Zij maakte ook al enkele films : The Wonderful Travellers (1977, kortfilm), Mardi Gras (1979 kortfilm naar een gedicht van Blaise Cendrars), Meeting With Gisèle Freund en Duo (kortfilms 1981)

(Vrij naar persmap en Variety)

Image gallery

Ab37b4b6 352b 40c2 bfd9 b7f32755dbf6
F83acc91 184f 4b26 b26e a80040bc9733

Generiek

Regisseur

Elizabeth Lennard

Met

Ryuichi Sakamoto, Akiko Yano, Haruomi Hosono

Scenario

Elizabeth Lennard

Cinematograaf

Jacques Pamart

Monteur

Makiko Suzuki

Producent

Muriel Rosé

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Japan, Frankrijk

Jaar

1985