09 20 okt. '24
Ffdaeea2 e48d 417a 876a f8287b31ee08

Michael Apted

Thunderheart

119' - 1992 - Misdaad, Mysterie, Thriller - Taal: Engels
Regisseur: Michael Apted Componist: James Horner Met: Val Kilmer, Sam Shepard, Graham Greene
Een film over de positie van de Amerikaan­se indiaan in de VS-samenleving en een gerechtelijke dwaling is op zich al moedig, maar Apteds film over de gebeurtenissen rond een moord in de Badlands van Zuid ­Dakota is ook een sfeervolle thriller. Raymond Levoi (Val Kilmer) is een FBI agent die de moord op een Oglala Siöux moet onderzoeken. Ter plekke krijgt hij af te rekenen met FBI-agent 'Cooch' Coutelle, die met de plaatselijke blanken onder een hoedje speelt en Levoi heeft vrij vlug door dat de situatie complexer is dan de FBI-bazen willen toegeven.
Samen met Walter Crow Horse, de politieman van de stam en Grandpa Reaches wordt hij het instrument waardoor Levoi zich vragen gaat stellen bij zijn engagement t.o.v. de regering en de staat en zijn eigen Sioux-afkomst. Zijn geleidelijke ommezwaai van de positie van ambtenaar naar die van verdediger van de indianen is een subtiele en roerende vertolking en het team dat de bewoners van het reservaat speelt is overtuigend als de ontembare groep die vecht om zijn cultuur levend te houden tegenover een maatschappij die weinig begaan is met hun stamtradities en -waarden. Het script vermijdt elke zweem van sentimentaliteit; het desolate gebied van het reservaat ziet er meer uit als een achterbuurt uit een Derde Wereld-land dan het gebruikelijke beeld van de Amerikaanse Mid-West.

Image gallery

Ffdaeea2 e48d 417a 876a f8287b31ee08
294b4603 b06d 4aa0 a10e c0417f06f020

Generiek

Regisseur

Michael Apted

Componist

James Horner

Met

Val Kilmer, Sam Shepard, Graham Greene

Scenario

John Fusco

Cinematograaf

Roger Deakins

Monteur

Ian Crafford

Producent

Robert De Niro, John Fusco, Jane Rosenthal

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1992

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?