08 19 okt. '24
2d6dfa00 69eb 40c1 acae 21f53adf6f5f

Philip Kaufman

The Wanderers

Editie 1980
112' - 1979 - Misdaad, Drama, Romantisch - Taal: Italiaans, Engels
Regisseur: Philip Kaufman Met: Ken Wahl, Karen Allen, John Friedrich
Regisseur Philip Kaufman, van wie hier voornamelijk de eskimo-avonturenfilm The White Down - met Warren Oates en Timothy Bottoms - bekend is, liet zich voor zijn stadsgang-film "The Wanderers" inspireren door het ondertussen klassieke cult-boek van Richard Price over jeugdbendes in het New York van de jaren '60. Maar daar waar de novelle van Price opviel door zijn scherpe, grimmige ontmaskering van gevaarlijke nostalgie en agressief machismo. opteerde Kaufman voor een vriendelijker benadering van de retro-trend. Hierdoor distancieerde hij zich ekspliciet van de oorspronkelijke aanpak van auteur Price die ooit in een interview over 'nostalgia' boos uitriep: " ... it wasn't bittersweet, it was shit!" Door die minder wrevelige aanpak werd "The Wanderers" zowat een stedelijke versie van Georges Lucas American Graffiti, waarbij vooral de sekwenties van het partijtje zandvoetbal en het spelletje strippoker opvallen door hun knappe enscenering. Het vakmanschap terzake slaagt er dan ook in te verhullen dat Kaufman nog steeds wat last heeft met het vertellen van een uitgebalanceerd filmverhaal.

De film werd uitgebracht in het zog van de beruchte trend-setter The Warriors, die een resem van youth gang-movies meesleurde, maar tegelijkertijd werd "The Wanderers" aangediend als een eerste, zij het wat onduidelijke persiflage op die hele rage. Of "The Wanderers" aan het risiko van dergelijke dubbelzinnigheid - inspelen op en tevens bekritiseren van een opvallend gepousseerd genre - weet te ontsnappen zal voornamelijk van de welwillendheid van het publiek afhangen. Zo wist de onafhankelijke produktie Boulevard Nights van Michael Pressman dat opzettelijk door Warner Bros werd ingepalmd om mee te genieten van de Warriors-publiciteit, gedegradeerd tot nog zo'n dokumentaristisch gekleurd portret van rivaliserende jeugdgangs. En dat terwijl het regisseur Pressman toch te doen was om een eerlijke filmische doorsnede te brengen van een stuk Mexicaans-Amerikaanse subkultuur zoals zich dat anno nu manifesteert in een wijk van East Los Angeles. Maar regisseur Kaufman had duidelijk minder sociologische pretenties met zijn film "The Wanderers" en dat betekent dan meteen dat men met een dosis goede wil best door de film geëntoesiasmeerd kan worden. Dergelijke trenfilms zullen wellicht door de film historici van de jaren '80, '90 en verder, bestempeld worden als waardevolle B-films van een rumoerige zeventiger jaren-dekade.

Image gallery

2d6dfa00 69eb 40c1 acae 21f53adf6f5f
E98425d9 b521 4ce5 b046 5a380ef1c973

Generiek

Regisseur

Philip Kaufman

Met

Ken Wahl, Karen Allen, John Friedrich

Scenario

Philip Kaufman, Rose Kaufman

Cinematograaf

Michael Chapman

Monteur

Stuart H. Pappé, Ronald Roose

Producent

Martin Ransohoff

Meer informatie

Taal

Italiaans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"The Wanderers" (Richard Price)

Jaar

1979

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?