09 20 okt. '24
57b4838e c8ec 4aa8 bfac 3159858cce7d

Michael Herz, Lloyd Kaufman

The Toxic Avenger

Editie 1984
82' - 1984 - Actie, Komedie, Horror - Taal: Engels
Regisseur: Michael Herz, Lloyd Kaufman Met: Andree Maranda, Mitch Cohen, Jennifer Babtist

THE TOXIC AVENGER behoort schijnbaar tot het soort exploitation cinema waar de rechtgeaarde cinefiel met een wijde boog omheen loopt ...Maar de boog kan niet altijd gespannen staan ... Dus valt er af en toe een "camp" of "kitsch" -parel door de selectiemand. TOXIC AVENGER behoort tot het soort excessieve geweldkinema waarmee Roger Corman uitpakte in de jaren zestig, alleen is het nu nog brutaler en waait er ook een uitzonderlijk relativerende tong-tegen-de-kaak­humor-wind doorheen. Een doordeweeks Amerikaans stadje ligt in de greep van een corrupte burgervader. Dieven, moordenaars en vooral snotneuzige overvallers en ander pestkopperig tuig terrorizeren het stadje lustig. Melvin, de lul/huisbewaarder van de locale sportclub, is één van de grootste slachtoffers van de stedelijke onrust. Zelfs door de forse mannelijke en vrouwelijke spierbundels wordt hij in zijn hemd gezet. Op een dag duwen de pestkoppen slungelige Melvin van de derde verdieping en tuimelt hij in een vat met chemisch spul. Een en ander heeft voor Melvin een drastische lijfelijke transformatie voor gevolg. Hij ontpopt zich zowaar tot een weinig appetijtelijke Hulk-variante. De tijd is rijp voor een grondige zuivering van de stad ...

THE TOXIC AVENGER van Michael Herz en Lloyd Kaufman is de kroon op het werk van de nu al 10 jaar aktieve New Yorkse onafhankelijk werkende produktiefirma Troma. Vaak (om niet te zeggen altijd) beperkten deze werkjes zich tot bloeddorstige blood an gore. Onderhavige TOXIC bevat veel expliciet geweld (met rechtraapse en efficiënte speciale effekten) in een stereotiep verhaal dat door een krachtige subversieve ondertoon ver boven de banaliteit wordt uitgetild ... Enkel filmfreaks zonder gevoel voor humor zullen zich aan dit zogezegd loflied op het recht op zelfverdediging (dr. de recente "vigilante" -filmtrend met werkjes van Bronson en Eastwood)
doodergeren. Wie van EVIL DEAD en (trapje lager) BASKET CASE hield, heeft weer een kluif om zoet mee te zijn ...

Image gallery

57b4838e c8ec 4aa8 bfac 3159858cce7d
3c213fcc 280a 41be a60b 2eef3ecb54c8

Generiek

Regisseur

Michael Herz, Lloyd Kaufman

Met

Andree Maranda, Mitch Cohen, Jennifer Babtist

Scenario

Lloyd Kaufman, Joe Ritter

Cinematograaf

Lloyd Kaufman

Monteur

Richard W. Haines

Producent

Lloyd Kaufman, Michael Herz

Productiebedrijven

Troma Entertainment

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?