09 20 okt. '24
A8fb8886 5a83 4a79 b1d9 4634d01eb6c4

Fons Rademakers

The Rose Garden

112' - 1989 - Drama - Taal: Nederlands, Engels
Regisseur: Fons Rademakers Componist: Egisto Macchi Met: Liv Ullmann, Maximilian Schell, Peter Fonda

De rozentuin van de titel is een wijk ergens in Hamburg waar op 20 april 1945 twintig Joodse kinderen werden opge­hangen, terwijl het Britse leger voor de stad stond. De kinderen waren gebruikt voor medische experimenten en hun te­rechtstelling werd bevolen door een SS officier die nu nog in West-Duitsland leeft en die aan een proces is kunnen ont­snappen op grond van juridische techniciteiten. Fons Rademakers fictionaliseert het Incident door de SS-officier naar een rechtbank in het huidige Frankfurt te voeren op grond van een schijnbaar vreemd Incident. De voormalige SS-er werd op de luchthaven van Frankfurt aangevallen door een zekere Aaron Reichenbacher.

Voor de rechtszaak wordt Aaron bijgestaan door advocate Gabriele Freund. Reichenbacher weigert echter te spreken en het kost Freund heel wat speurwerk om erachter te komen dat haar cliënt destijds de enige was die aan de genoemde terechtstelling wist te ontkomen. Reichenbacher was op de terugweg van Montevideo, waar hij lang verbleef, om zijn zuster te ontmoeten en hij had toevallig de SS-man op het vliegveld gezien. Het grootste deel van de film speelt zich af in de rechtszaal, waarbij Fons Rademakers ook refereert naar de Neo-Nazi's (die de dochter van Gabriele Freund terroriseren) én naar de dubbelzinnige Duitse houding inzake het oorlogsverleden. Tussendoor krijgen we flashbacks (in zwart/wit) met enkele schokkende beelden uit een nabij verleden.

Image gallery

3aca42bc 9ccf 4466 bb86 0dc6ab9288c3
A8fb8886 5a83 4a79 b1d9 4634d01eb6c4

Generiek

Regisseur

Fons Rademakers

Componist

Egisto Macchi

Met

Liv Ullmann, Maximilian Schell, Peter Fonda

Scenario

Artur Brauner, Paul Hengge, Günther Schwarberg

Cinematograaf

Gernot Roll

Monteur

Kees Linthorst

Producent

Artur Brauner

Meer informatie

Taal

Nederlands, Engels

Productielanden

Oostenrijk, West-Duitsland

Jaar

1989

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?