09 20 okt. '24
0229d19b aaf0 429f bca3 36f7136aab88

Attila Dargay

The Little Fox (Vuk)

Editie 1983
79' - 1981 - Kinderfilm, Komedie, Animatiefilm, Avontuur - Taal: Hongaars
Regisseur: Attila Dargay Componist: Péter Wolf Met: Judit Pogány, József Gyabronka, Teri Földi
ATTLA DARGAY
Geboren in 1927 en twee jaar aanwezig op de Hogere Kunstakademie van Budapest na zijn humaniora. Via een beurs geraakt hij in de dekorafdeling van het Nationaal Theater van Budapest en zet daarna zijn loopbaan verder in de Grafische Afdeling van de Studio's voor Filmaktualiteit. Komt zo in kontakt met de Pannonia-studio's waar hij verder bedrijvig zal blijven met allerlei animatiefilms.

Vuk
Een Hongaarse tekenfilm over het jonge vosje Vuk. Vuk is het ongehoorzame en speelse jongetje van een vossenfamilie. Het is echter dank zij die ongehoorzaamheid dat hij aan de dood ontsnapt. Inderdaad, wanneer moeder vos iedereen oproept om te gaan slapen, maakt vader vos zich gereed om op jacht te gaan. De kleine Vuk trekt er echter ook die nacht op uit de velden in. Zijn vader bemerkt hem en vermaant hem terug te keren naar huis. Maar onderweg naar huis speelt Vuk verder en valt in slaap. Door al het rumoer heeft de boswachter het vossennest ontdekt: de slachtpartij volgt spoedig, maar Vuk, de gelukkige vagebond ontkomt zo aan de dood. Voortaan doolt hij eenzaam en alleen verder, tot wanneer hij zijn intrek mag nemen bij een oude kennis van zijn ouders, Karak. Deze zal Vuk adopteren en hem de dingen des levens leren. Al gauw zal Vuk ook een meester in de jachtkunst worden en op eigen poten kunnen leven. Tijdens een van zijn zwerftochten ontdekt hij dat er een mooie vossin gevangen zit bij bewoners in de buurt. Samen met Karnak zal hij de mooie dulcinea bevrijden, tot grote woede van de boswachter. Een woede die nog verergert wanneer hij merkt dat er op het neerhof lelijk tekeer is gegaan. En het is Karnak die het eerste slachtoffer wordt van deze woede: hij zal vallen onder een stortregen van kogels. Vuk gaat zich wreken en niet alleen van zijn list gebruik maken maar ook van de dwaasheid des mensens. De eerste twee slachtoffers van de speciale valkuilen gemaakt voor de vossen zijn zijn eigen honden. Tot overmaat van ramp zal de boswachter zelf in zijn eigen val verstrikt geraken...

Ondertussen zal Vuk samen met zijn mooie gezellin een nieuw leven leiden op het domein van zijn vroegere leermeester Karnak. VUK is een Hongaarse tekenfilm uit de op dit ogenblik beroemd aan het worden Pannonia-studios. Deze studio is niet alleen zeer aktief en dynamisch, maar trekt alle grote artiesten aan om daar in volle vrijheid hun talenten te laten ontwikkelen. De films zijn dan niet alleen pure Pannonia-produkten maar dragen ook de stempel mee van hun maker. Zo ook deze film van Dargay, die oorspronkelijk een vierledige televisiereeks was maar door de enorme bijval op buitenlandse festivals nu ook als bioskoopfilm te krijgen is. De Pannonia-studios zijn wereldberoemd geworden met hun Oscar-bekroning van DE VLIEG van Ferenc Rofusz, een drieminuten lang animatiefilmpje die de aanwezigen van de openingsvoorstelling bij het Achtste Filmgebeuren zeker zal bijgebleven zijn.

Image gallery

0229d19b aaf0 429f bca3 36f7136aab88
3de4f959 5d8d 45f3 a20b 5fc59a144134

Generiek

Regisseur

Attila Dargay

Componist

Péter Wolf

Met

Judit Pogány, József Gyabronka, Teri Földi

Scenario

Attila Dargay, István Imre, Ede Tarbay

Cinematograaf

Irén Henrik

Monteur

János Czipauer, Magda Hap

Meer informatie

Taal

Hongaars

Productielanden

Hongarije

Scenario gebaseerd op

"Vuk" (István Fekete)

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?