09 20 okt. '24
41d3a3b5 3de4 4686 b5af 66688eb25553

James Ivory

The Europeans

Editie 1980
90' - 1979 - Drama, Romantisch - Taal: Duits, Frans, Engels
Regisseur: James Ivory Componist: Richard Robbins Met: Lee Remick, Robin Ellis, Wesley Addy
De film is gebaseerd op een vroege roman van Henry James. Typisch voor hem, is het een verhaal over Europese ervaring tegenover Amerikaanse onschuld. En - weer typisch voor James - het is niet de subtiele. betere taktiek van de Europeanen die het tenslotte haalt van de meer degelijke koppiger - en zuiverder - kwaliteiten van zijn XIXde eeuwse Amerikanen. Met Lee Remick als centrale figuur (de europese barones) hangt "The Europeans" een beeld op van een époque (1850) in de US. (10 jaar voor de burgeroorlog, die men nochtans nergens voelt aankomen). James lvory schetst meteen de botsing tussen kulturen: de Amerikaanse en Europese leden van éénzelfde familie staan simbool voor de verschillen in denkpatronen, moraal en mentaliteit.


lvory verklaart zelf: "Het zijn bijna altijd de verhoudingen tussen beschavingen die mij interesseren, sinds mijn eerste indische films. zoals "Shakespeare Wallah". Bij "The Europeans heb ik daar niet in de eerste plaats aan gedacht, daar is het minder een kwestie van beschavingen als van verschillen in moraal, in mentaliteit. Wat betreft de bindingen tussen "The Europeans" en mijn andere films: ja, het is altijd dezelfde film! Zonder het te beseffen en zeker zonder er bewust naar te streven, gaat mijn belangstelling altijd uit naar het verfilmen van verschillen tussen individuen en tussen groepen. "The Europeans" is grotendeels geworden wat we ons er van voorgesteld hadden bij het beginnen van de film: een soort treurzang voor een schoon en misschien lang verdwenen Amerika, waar mensen trouw bleven aan elkaar en aan hun principes, en de waarheid spraken. Maar nu de film af is, ligt onze sympatie, paradoksaal genoeg, niet helemaal bij de skrupuleuze Amerikanen, maar eerder bij de ietwat onskrupuleuze barones. Zij heeft haar liefde aangeboden, en daartegenover zou de meest eervolle houding één moeten zijn van aanvaarding, zonder te veel vragen te stellen".

Het pittige van de film zit natuurlijk in de kontradikties tussen de Amerikaanse familie en hun Europese bezoekers. Aan de ene kant de onschuld van het jonge Amerika, het "primitieve en patriarchale" land (volgens de barones) dat zich altijd de Mayflower herinnert en waar de vrees voor God, het respekt voor de konventies, een streng puritanisme de wet uitmaken. Aan de andere kant de frivoliteit, het skepticisme, het gesofistikeerde, de komplekse superiotiteit van de twee Europeanen, vertegenwoordigers van een briljante kultuur, die reeds tekenen van uitputting vertoont. James lvory is de kineast van "The Householder", "Shakespeare-Wallah",
"The Guru", "Bombay Talkie", "Savages", "The Wild Party", "Autobiography of a Princess", "Roseland", "Hullabaloo over Georgie and Bonnie's Pictures" en "The Europeans", het merendeel geschreven door Ruth Prawer Jhabvala.

Image gallery

D0edd654 7c0c 4ead 9802 4b291b0346d5
41d3a3b5 3de4 4686 b5af 66688eb25553
D0a18c95 96a5 42c3 a70c e9c70a3d9fcf

Generiek

Regisseur

James Ivory

Componist

Richard Robbins

Met

Lee Remick, Robin Ellis, Wesley Addy

Scenario

Ruth Prawer Jhabvala

Cinematograaf

Larry Pizer

Monteur

Humphrey Dixon

Producent

Ismail Merchant

Meer informatie

Taal

Duits, Frans, Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Scenario gebaseerd op

"The Europeans" (Henry James)

Jaar

1979

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?