09 20 okt. '24
55245742 8f4b 493a b298 6c0aee1efb5b

Josef von Sternberg

The Devil Is a Woman

79' - 1935 - Drama, Komedie, Romantisch - Taal: Spaans, Engels
Regisseur: Josef von Sternberg Componist: Nikolai Rimsky-Korsakov Met: Marlene Dietrich, Lionel Atwill, Edward Everett Horton
von Sternberg, geboren en getogen Wener, kwam als kind naar Amerika, keerde terug naar Oostenrijk en ging als tiener opnieuw naar de States, waar hij in Hollywood belandde. Daar debuteerde hij in 1924 met het The Salvation Hunters. Er volgde enkele poëtische misdaad­melodrama's, w.o. Underworld, voorloper van de latere gangsterfilm. In 1930 maakte hij in Duitsland Der blaue Engel. Voor de rol van de vamp Lola-Lola ontdekte hij de onbekende (maar niet onervaren) Marlene Dietrich, die zijn muze en mythe zou worden. In Hollywood draaide hij tussen 1930 en '35 met haar decadente melo­drama's, parels van puur picturale poëzie. The Devil is a Woman, de laatste in de reeks, is net als de voorgaande, een studie in erotische frustratie. Dietrich speelt één van haar variaties op de femme fatale: Concha Perez, de Spaanse vamp uit Pierre Louys' roman 'La femme et la pantin' (die Bunuel zou inspireren tot Cet Obscur Objet du Désir). Zij schept er een pervers genoegen in een oude militair en een jonge revolutionair te vernederen en te verwer­pen, en de mannen wentelen zich wellustig en masochistisch in hun lot. The Devil ... is van een koel lyrische perfectie en verreweg één van de mooiste zwartwitfilms ooit gemaakt. Mis hem niet, want u krijgt niet gauw meer de kans om de film te zien in een nieuwe copie en op groot scherm.

Image gallery

55245742 8f4b 493a b298 6c0aee1efb5b
Ee6d8253 8a0d 4c83 babf 2698970e755f

Generiek

Regisseur

Josef von Sternberg

Componist

Nikolai Rimsky-Korsakov

Met

Marlene Dietrich, Lionel Atwill, Edward Everett Horton

Scenario

John Dos Passos, David Hertz

Cinematograaf

Lucien Ballard

Monteur

Sam Winston

Producent

Josef von Sternberg

Productiebedrijven

Paramount Pictures

Meer informatie

Taal

Spaans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"La femme et le pantin" (Pierre Louÿs)

Jaar

1935

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?