09 20 okt. '24
1e60fb07 f44f 46da 949a b1f3b22e6729

Peter Greenaway

The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover

Editie 2023
124' - 1989 - Misdaad, Drama - Taal: Nederlands, Frans, Engels
Regisseur: Peter Greenaway Componist: Michael Nyman Met: Helen Mirren, Michael Gambon, Tim Roth, Richard Bohringer
The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover is een visueel opvallend en uitdagend duister verhaal over macht, lust en wraak, dat zich afspeelt in een luxueus restaurant. Deze film neemt ons mee op een macabere reis door het leven van immorele personages, waarbij de groteske en decadente aspecten van de menselijke natuur worden verkend in een onvergetelijke cinematografische ervaring.
Met deze allegorie over seks, geweld en kannibalisme maakte Greenaway een van zijn meest somptueuze en wrede films. Dit is de film van een minzame dandy die plotseling zijn tanden laat zien en zich als een wolf op zijn haute cuisine gerechten stort. De handeling van deze fabel over de tegenstelling tussen barbarij en cultuur speelt zich integraal af in een fijnproeversrestaurant waar een gigantisch doek van Frans Hals de eetzaal siert. Hartstocht en bedrog tussen het viertal uit de titel leidt tot een afrekening met de spectaculaire bloederigheid en vulgariteit van een jakobijnse tragedie. De beestigheid wordt echter verrukkelijk esthetiserend gepresenteerd en getuigt van een weergaloos gevoel voor beeldcompositie, visuele luxe en maniakale details. Sacha Vierny tekende voor de diepglanzende kleurenfotografie vol picturale referenties; Jean-Paul Gautier ontwierp de extravagante kostuums.

Image gallery

1e60fb07 f44f 46da 949a b1f3b22e6729
B6d693ed 8385 43d1 a57d 27215875ca3c

Generiek

Regisseur

Peter Greenaway

Componist

Michael Nyman

Met

Helen Mirren, Michael Gambon, Tim Roth, Richard Bohringer

Scenario

Peter Greenaway

Cinematograaf

Sacha Vierny

Monteur

John Wilson

Producent

Kees Kasander

Meer informatie

Taal

Nederlands, Frans, Engels

Productielanden

Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk

Jaar

1989

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?