09 20 okt. '24
472e2c4c 22c9 45a8 9034 8236e373ed04

Nagisa Ôshima

Gishiki (The Ceremony)

Editie 1974
123' - 1971 - Drama, Komedie - Taal: Japans
Regisseur: Nagisa Ôshima Componist: Tôru Takemitsu Met: Kenzô Kawarasaki, Atsuko Kaku, Atsuo Nakamura

Van Nagisa Oshima was in Gent nog onlangs "The Hanging" en "Boy" te zien, films waarin Oshima zich liet kennen als een militant vertegenwoordiger van de nieuwe Japanse cinema, sterk politiek geëngageerd.

Japan is echter bij uitstek een land van riten, ceremonies en tradities waarin, zo zegt Oshima, "de eigenheid van de Japanse geest zich openbaart". "De Ceremonie" (Gishiki) knoopt bij deze patriarchale familie-tradities aan. Masuo, het personage waarrond de film draait, ontvangt een telegram van zijn neef, waarin deze hem zijn dood bericht: de grootvader, het patriarchale hoofd van de familie, kwam te overlijden en de neef, de Pijler waarop de familie nu moet gaan rusten, pleegt ritueel zelfmoord, niet om aan de verantwoordelijkheid te ontsnappen, maar omdat hij het beter vind dat met hem de familie uitsterft.
Beetje bij beetje defileren bij Matsuo de beelden uit zijn herinnering, lopend over de laatste vijfentwintig jaar (1947-1971), herinneringen aan diverse ceremoniën die door de voltallige familie werden bijgewoond: de ceremonie na de rituele zelfmoord van zijn vader, en later die bij het overlijden van zijn moeder; het familieritueel bij het huwelijk van zijn oom en bij zijn eigen huwelijk; herinneringen aan de rituele sexuele initiatie en andere familietradities. Niet alle familieleden zijn gelijk; zij verpersoonlijken de diverse aspekten van het oude en jonge Japan, maar niemand ontsnapt aan de vangarmen van de traditie en het uiterlijk ritueel. "Gishiki" is daardoor een waardevolle poging tot verkenning van het na-oorlogse Japan; een nuchtere ontdekkingstocht in een land dat moeilijk afstand kan doen van zijn verleden, waar generatiekonflikten ongemeen scherp zijn en botsingen tussen traditie en vooruitgang dagelijkse kost zijn.
Oshima in zijn kommentaar bij "Gishiki": Voor mij is het antwoord op de vraag "hoe sterf ik anno 1971?" een wedervraag: "hoe leef ik in deze tijd?" De ekonomische expantiedrang van mijn land is niets anders dan een andere vorm, een substituant voor de doodsdrift van oudsher.
(Jan Boddart)

Image gallery

472e2c4c 22c9 45a8 9034 8236e373ed04
Cb3c0861 8089 4544 8a0b 5efb15e59b01

Generiek

Regisseur

Nagisa Ôshima

Componist

Tôru Takemitsu

Met

Kenzô Kawarasaki, Atsuko Kaku, Atsuo Nakamura

Scenario

Mamoru Sasaki, Tsutomu Tamura, Nagisa Ôshima

Cinematograaf

Tôichirô Narushima

Monteur

Keiichi Uraoka

Producent

Kinshirô Kuzui, Takuji Yamaguchi

Productiebedrijven

Art Theatre Guild (ATG)

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Japan

Jaar

1971

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?