Be7f3256 d20c 4f91 98d3 e02413fb09cb

Albert Mkrtchyan

Tango of Our Childhood

Regisseur Albert Mkrtchyan Componist Tigran Mansuryan Met Galya Novents, Frunzik Mkrtchyan, Elina Agamyan
Editie 1987
89' - 1985 - Drama, Komedie - Taal: Armeens, Russisch

De tango van onze jeugd, naar het schijnt al de zevende regie van Albert Mkrtsian, is geen grote film, maar wel een boeiend curiosum, omdat slechts bij hoge uitzon­dering films uit de Armeense republiek het westen bereiken.

De rommelige dorpssfeer in de film doet mediterraan aan en herinnert aan een Joegoslavische komedie met bittere on­dertonen. Het belangrijkste personage, Siranoesj, wordt gespeeld door een actrice die tiert en krijst als Anna Magnani en bovendien een zelfde soort kwetsbaar heldendom vertegenwoordigt. Haar man Ruben, gespeeld door een broer van de regisseur, laat bij zijn terugkeer uit de oorlog het gezin in de steek om een paar huizen verderop in te trekken bij de ver­pleegster, die hem tijdens de moeilijke jaren zo goed verzorgd heeft. Siranoesj laat het er niet bij zitten en stelt alles in het werk om die schooier weer terug te krijgen. Mkrtsian schildert soms iets te sentimen­teel een nostalgisch portret van een hechte dorpsgemeenschap en toont in een enkele scène nog wel iets meer in zijn mars te hebben. De arrestatie van Ruben, die uit balorigheid de al verschillende keren tussen beide huishoudens verreden commode onder de trein gegooid heeft, is gefilmd als een heimelijk drama ; op de achtergrond gaan de dorpsjongens gewoon door met hun uitbundige spelletjes.

De tango van onze jeugd geeft een in­nemend portret van het diepste van de provincie, maar het problematische van de alliantie tussen weemoed en vette lach wordt daarmee niet opgelost. (NRC, 21.11.1986 en Groene A'dammer, 19.11. 1986)

Image gallery

Be7f3256 d20c 4f91 98d3 e02413fb09cb

Generiek

Regisseur

Albert Mkrtchyan

Componist

Tigran Mansuryan

Met

Galya Novents, Frunzik Mkrtchyan, Elina Agamyan

Scenario

Albert Mkrtchyan

Cinematograaf

Rudolf Vatinyan

Monteur

S. Gabrielyan

Meer informatie

Taal

Armeens, Russisch

Productielanden

Sovjet Unie

Jaar

1985