09 20 okt. '24
33d7548c 7722 47ac bfb7 afe189ed663c

Henry Safran, Ian Goddard

Storm Boy (Storm)

Editie 1980
88' - 1976 - Drama, Familiefilm - Taal: Engels
Regisseur: Henry Safran, Ian Goddard Componist: Michael Carlos Met: Greg Rowe, Peter Cummins, David Gulpilil
Een jongetje, een inboorling en een pelikaan sluiten een vreemd verbond om hun leefmilieu in een woeste streek van het Australische kustgebied te vrijwaren. Storm Boy leidt met zijn vader, de visser Hideaway Tom, een besloten leven in een Australische kuststreek waar stormen het duinzand opjagen en de branding wild op het strand aanstormt. Op zekere dag ontmoet hij een andere menselijke wezen, de inboorling Fingerbone Bill, die in een natuurreservaat te midden van de reusachtige duinen leeft. Fingerbone leert het jongetje een heleboel wetenswaardigheden over aarde, zee en mensen. Storm Boy redt drie jonge pelikanen die moederloos waren geworden omdat jagers hun moeder hadden gedood. Hij verzorgt de vogels totdat ze, als volwassen beesten, in staat zijn om in hun eigen behoeften te voorzien. Zijn vader raadt hem aan, de vogels terug naar het reservaat te brengen. Zijn lievelingsvogel, mijnheer percival, komt terug om het leven te delen met Storm Boy die erin slaagt de vogel volledig te temmen. Ze worden onafscheidelijke vrienden. Maar dan wordt het wereldje van Storm Boy door indringers verstoord; de plaatselijke onderwijzer wil dat het jongetje naar school komt, een troep buggy-rijders vernielen haast zijn huis op een van hun dikke duinritten terwijl de parkwachter eigenlijk Fingerbone van zijn terrein wil verjagen. Dramatisch hoogtepunt van het verhaal is de redding door Storm Boy zijn vader en zijn vrienden, van vissers die in een storm met hun boot dreigen te vergaan… en dan is er de dood van Storm Boy’s pelikaan… want de jagers krijgen hem toch te pakken. Storm Boy groet verder op en moet op een ogenblik kiezen tussen leven in afzondering en de uitdaging van de buitenwereld.

De australische film “Storm Boy” behoort tot het fraaiste wat ooit werd verwezenlijkt op het domein van de jeugdfilm. Natuurbehoud en eerbied voor het milieu komen er als neventema’s in aan bod naast het centrale tema van de vriendschap en de kinderlijke behoefte aan koestering en tederheid. Een knaap, die in een afgelegen kuststreek van Australië wat vereenzaamd en verkleumd opgroeit naast een verbitterde vader, vindt een kompensatie voor hem thuis wordt onthouden bij een jonge inboorling uit het nabije reservaat. Anderzijds reageert hij zijn eenzaamheid af in de verzorging van een pelikaantje. Kineast Henri Safran vertelde het verhaal van “Storm Boy” in een sterk poëtisch geladensfeer, die veel ruimte laat aan emotie.

Image gallery

33d7548c 7722 47ac bfb7 afe189ed663c
F72f92ef ea90 4f5c 8f3b dfe5bdcb619d

Generiek

Regisseur

Henry Safran, Ian Goddard

Componist

Michael Carlos

Met

Greg Rowe, Peter Cummins, David Gulpilil

Scenario

Sonia Borg

Cinematograaf

Geoff Burton

Monteur

Gerald Turney-Smith

Producent

Matt Carroll

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Australië

Scenario gebaseerd op

"Storm Boy" (Colin Thiele)

Jaar

1976

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?