2b159dd9 7a76 4bfb 80e6 abc27cc245b0

Ron Howard

Splash

Regisseur Ron Howard Componist Lee Holdridge Met Tom Hanks, Daryl Hannah, Eugene Levy
Editie 1984
111' - 1983 - Fantasy, Komedie, Romantisch - Taal: Engels, Zweeds
RON HOWARD
Werd geboren te Duncan, Oklahoma in een akteursgezin. Hij speelde reeds als kind in verschillende cinema- en TV-films en trad op in talloze TV-shows (o.a. The Andy Griffith Show). Studeerde film aan de Universiteit van Zuid-Carolina maar brak zijn studies af om te akteren in de populaire komediereeks "Happy Days" (ABC) als Richie Cunningham en in andere TV­ films. Hij kreeg een Golden Globe nominatie voor zijn rol in THE SHOOTIST (1976). Vorige produktie: NIGHT SHIFT (1982), die hij voor de eerste maal zelf produceerde samen met Brian Grazer. De eerste film die hij ooit regisseerde was GRAND THEFT AUTO (1974), waarvoor hij samen met zijn vader Rance ook het scenario schreef en waarin hij zelf acteerde. Tevens regisseerde hij 3 TV-films: COTTON CANDY, THROUGH THE MAGIC PYRAMID, SKYWARD.

Splash
SPLASH is een romantische filmkomedie, waarin Tom Hanks de rol van een New Yorks vrijgezel speelt, die verliefd wordt op een zeemeermin. Alleen weet hij aanvankelijk niet dat de blonde schoonheid die hem van de verdrinkingsdood redt in de baai van New York, één van die wezens is uit de zeemansmythologie waar hij als kind van droomde. Een droom die hem ook als volwassene nog blijft achtervolgen en die in werkelijkheid de onbewuste herinnering is aan een klein meisje met een vissestaart dat hem ooit uit dezelfde wateren redde toen hij tijdens een boottochtje met zijn ouders over boord viel. Dat droomwezentje is intussen uitgegroeid tot een droomwezen, wier lange benen en ander fraais meer dan een New Yorker uit zijn lood slaat als ze op het idee komt haar drenkeling aan land te gaan opzoeken. Benen ? Een meermin, althans volgens de zonderlinge geleerde die zich uitslooft om het bestaan van dergelijke wezens wetenschappelijk te bewijzen en zowat de komische rode draad vormt van het verhaal, krijgt benen zodra ze op het droge is. Kleren groeien haar niet aan het welgevormde lijf en de onschuldige sirene veroorzaakt dan ook een opstootje wanneer ze poedelnaakt onder de toeristen aan de voet van het Vrijheidsbeeld verschijnt.

Alan, de vrijgezel in kwestie, herkent haar onmiddellijk op de foto in de krant, haalt haar van het politiecommissariaat en installeert haar in zijn appartement. Het begin van een reeks tragi-komische liefdes-en andere tribulaties die Alan heel wat hoofdbrekens bezorgen en clan zeker wanneer hij ten Iangen laatste ontdekt welke haar ware identiteit is.
(LT. in Het Laatste Nieuws, 12.7.1984)

Image gallery

2b159dd9 7a76 4bfb 80e6 abc27cc245b0
4f7d93ab 12dc 412b a8b4 9dd7911225a3
1e09d360 c715 4ed2 a0c2 3340b9f2f578

Generiek

Regisseur

Ron Howard

Componist

Lee Holdridge

Met

Tom Hanks, Daryl Hannah, Eugene Levy

Scenario

Bruce Jay Friedman, Lowell Ganz, Babaloo Mandel

Cinematograaf

Donald Peterman

Monteur

Daniel P. Hanley, Mike Hill

Producent

Brian Grazer

Meer informatie

Taal

Engels, Zweeds

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1983