09 20 okt. '24
B61a7a1d 6ff5 42b6 8198 e2e6c09bac25

Andrei Tarkovsky

Solaris (Solyaris)

Editie 1974
167' - 1972 - Mysterie, Sciencefiction, Drama - Taal: Duits, Russisch
Regisseur: Andrei Tarkovsky Componist: Eduard Artemyev, Vyacheslav Ovchinnikov Met: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet

Gebazeerd op de eigenaardige, boeiende science-fiction novelle van Stanislav Lem, is de film gesitueerd in de verre toekomst, als Moskou zal zijn uitgegroeid tot een monsterstad, (deze opnamen werden in Tokyo gemaakt) en de mens een ruim deel van de ruimte zal verkend hebben. Regisseur Andreï Tarkovski, die - na Eisenstein wel eens de meest geniale Russische kineast wordt genoemd, heeft hiermee het Sovjet-ekwivalent van "2001, A SPACE ODYSSEY verwezenlijkt. Andreï Tarkovski, vooral bekend door "Ivan's Jeugd" en de alombekende film "Andrei Roeblev" is op dit moment zeker de grootste Russische kineast.

Solaris is de naam van de kunstmatige planeet, ver in de toekomst gesitueerd, in een superkultuur waar alles en iedereen gestruktureerd en geprogrammeerd is. Of toch niet. Blijken de mensen die deze planeet bewonen ook toch maar geen gewone mensen te zijn?

Tarkovski's film is niet zozeer een science-fictionfilm maar een uiterst bestudeerde en intelligente film die niet zomaar een tegenhanger is van Kubrick's 2001. In vele opzichten gaat de film zelfs verder. Jarenlang heeft Tarkovski zich bezig gehouden met de vraag: wat zijn de uiterste grenzen van de mensen in de toekomst, zowel in technisch en wetenschappelijk opzicht maar vooral in geestelijk opzicht? Vooral dit laatste heeft Tarkovski geboeid.

De sateliet Solaris is opgevat en gebouwd in de vorm van een soort super-baarmoeder met daarin verweven een soort super-brein. Deze Solaris kan slechts zoveel doorgeven aan de mensen die haar bevolken, als deze zelf kunnen opnemen en verwerken. Deze "wezens" nemen vaak risico's in een voor hen nog totaal onbekend "gebied" van’ "technology" en psyche.
De reis die Solaris toont is zowel een reis door onbekende gebieden van de kosmos, als van de mens zelf. Uit de gehele film treedt een atmosfeer en mysterieus gevoel dat verre staat van de ons tot nog toe bekende science-fictionfilms.
De film doet zelfs bijna mystiek aan, in de zeer lange travellings doorheen onze toekomstige wereld.

Image gallery

98ea9e44 13f5 414b b6e7 9b2b56c7567f
B61a7a1d 6ff5 42b6 8198 e2e6c09bac25

Generiek

Regisseur

Andrei Tarkovsky

Componist

Eduard Artemyev, Vyacheslav Ovchinnikov

Met

Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet

Scenario

Fridrikh Gorenshteyn, Andrei Tarkovsky

Cinematograaf

Vadim Jussow

Monteur

Lyudmila Feyginova

Producent

Viacheslav Tarasov

Productiebedrijven

Mosfilm

Meer informatie

Taal

Duits, Russisch

Productielanden

Sovjet Unie

Scenario gebaseerd op

"Solaris" (Stanislaw Lem)

Jaar

1972

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?