08 19 okt. '24
Bf72a071 f1fc 4b84 a86a 0495e9d605f7

Akira Kurosawa

Sanjuro (Tsubaki Sanjûrô)

96' - 1962 - Actie, Drama, Thriller - Taal: Japans
Regisseur: Akira Kurosawa Componist: Masaru Satô Met: Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai, Keiju Kobayashi

SANJURO is een geniale parodie op de romantische mythes en geest, die ons keer op keer getoond worden in de samoeraifilm. De held, Tsubaki Sanjuro, voor wie Kurosawa een beroep deed op zijn lievelingsakteur Toshiro Mifune, is alles wat men niet van een samoerai verwacht: Hij is vuil, zonder bedienden, en brengt het grootste deel van zijn tijd door met slapen en drinken. Hij biedt zich aan om een familie van hoge stand te helpen, om het hoofd van die familie te verlossen van een hen rivaliserende klan te verlossen.

In zekere zin loopt SANJURO evenwijdig met de Italiaanse westerns van Sergio Leone. Hij ontdoet het genre van zijn romantiek en richt zijn volle aandacht op het sensationele. Een held van Leone kan op zijn eentje een heel leger uitroeien; hij is eveneens een superman, onmenselijk snel en onkwetsbaar. Met SANJURO toont Kurosawa een ander gezicht. Hij is komisch zonder echt de diepe ernst van zijn spel te vergeten. Hij parodiëert, zonder echter in gemakkelijke overdrijvingen te vervallen. (uit "Filmgids")

Het is bekend, maar toch verbaast men zich elke keer opnieuw over de mogelijkheid om van een druppel water een episch verhaal te maken. De kamera beweegt, en weet hoe hij moet bewegen, om spanning, snelheid en poëzie te grijpen. Het duel aan het slot, lang voorbereid en op zich maar een kwart van een sekonde durend, is het alleen al waard om de film te gaan zien. Onwaarschijnlijke handigheid / Regel bij elk episch verhaal: de konstante humor. (vrij naar "Cinéma")

Image gallery

Bf72a071 f1fc 4b84 a86a 0495e9d605f7
2b466d5b 29b6 465f bce6 824dc9fe393e

Generiek

Regisseur

Akira Kurosawa

Componist

Masaru Satô

Met

Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai, Keiju Kobayashi

Scenario

Akira Kurosawa, Ryûzô Kikushima, Hideo Oguni

Cinematograaf

Fukuzô Koizumi, Takao Saitô

Producent

Ryûzô Kikushima, Tomoyuki Tanaka

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Japan

Scenario gebaseerd op

"Hibi Heian" (Shūgorō Yamamoto)

Jaar

1962

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?