09 20 okt. '24
19305b14 21b9 4c3c 94fb 4cefe3629f10

Stephen Frears

Sammy and Rosie Get Laid

100' - 1987 - Drama, Komedie, Romantisch - Taal: Engels
Regisseur: Stephen Frears Componist: Stanley Myers Met: Shashi Kapoor, Claire Bloom, Frances Barber
Ze noemen het zelf de definitieve oorlogsverklaring aan Thatcher. En een tegengewicht voor die oogverblindende, maar o zo keurige series à la Jewel in the Crown. Sammy and Rosie ... is inderdaad andere koek. In het eerste deel zien we een groepje arme sloebers, wroetend in een Londense vuilnisbelt. Op de geluidsband oreert Thatcher over ‘de grote taak’ die voor het U.K . is weggelegd. Even later schiet de politie een zwarte vrouw (red.) dood en trekken immigranten plunderend de straat op. Sammy and Rosie ... is een venijnige, geestige, satirische en surrealistische film over Engelsen en immigranten, over klassen- en rassentegenstellingen, over sex en het leven onder Thatcher. Hoofdpersoon is de zestiger Rafi die na een politieke carrière in Pakistan naar Engeland terugkeert en ontdekt dat zijn zoon Sammy en diens vrouw Rosie leven in een Londen waar agressie, vandalisme en chaos heersen.
Evenals My Beautiful Laundrette is deze film het resultaat van de samenwerking tussen scenarist Hanif Kureishi en Frears, die binnen enkele jaren een van de meest gevierde Engelse, en Europese filmmakers is geworden. Hij is een regisseur die de ogen niet sluit voor eigentijdse onderwerpen en deze verpakt in snel gesneden, opwindende films met humor, geweld en sex. Hij hanteert daarbij een rechttoe-rechtaan stijl die de toeschouwer direct in de maag treft. Was My Beautiful ... al een scherpe, ironische kritiek op het Engeland van Thatcher, dat morele, raciale en politieke conflicten voortbrengt, Sammy and Rosie ... is bijna een kaleidoscopisch politiek tractaat. Frears: “Voor het eerst voel ik dat ik een echt politieke film heb gemaakt. Wat ik wil laten zien is het drama van de nationale transformatie. Ik wil mijn verstand en humor gebruiken als krachtige wapens tegen het conventionele, het saaie, het reactionnaire en Mrs. Thatcher. (Harry Hosman in De Volkskrant, 22 januari 1988)Sammy and Rosie ... ging in première op het voorbije filmfestival van London (nov. 1987) en opende ook het festival van Rotterdam eerder dit jaar. In London veroorzaakte hij nogal wat deining om zijn ondubbelzinnige aanvallen tegen het Thatcherisme. Maar hij bevat heel wat materiaal dat net zo goed van toepassing is op de situatie in de Lage Landen.

Image gallery

19305b14 21b9 4c3c 94fb 4cefe3629f10
06eae6a5 aca3 430a ac4e 8c41df505cd6

Generiek

Regisseur

Stephen Frears

Componist

Stanley Myers

Met

Shashi Kapoor, Claire Bloom, Frances Barber

Scenario

Hanif Kureishi

Cinematograaf

Oliver Stapleton

Monteur

Mick Audsley

Producent

Tim Bevan, Sarah Radclyffe

Art Director

David McHenry

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?