08 19 okt. '24
Ac168c0e 1a06 46ba b084 7cc9b28c0a25

José Luis Borau

Rio abajo (On the Line)

Editie 1985
103' - 1984 - Drama - Taal: Spaans, Engels
Regisseur: José Luis Borau Componist: George Michalski, Armande Manzanero Met: David Carradine, Scott Wilson, Victoria Abril

Zoals in vroegere films vertelt Borau zijn verhaal op een manier die op het eerste gezicht niet zo gemakkelijk toegankelijk is. De film evolueert via aanduidingen, kris kras zonder een doorlopende, rechtlijnige structuur. Nieuwe elementen die worden aangebracht werken niet verhelderend, maar lijken het geheel nog verder te compliceren. Rio Abajo ligt ergens in de buurt van films als The Border (Richardson) en Alambrista (Young): het speelt zich af aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, een randgebied, een gebied van twee talen en culturen. Vandaar ook de tweetalige titel.

Rio Abajo handelt over illegale Mexicaanse immigranten die de Rio Grande oversteken. Bryant is een voormalige agent van de grenspolitie die zijn job heeft laten zitten en het meer lucratieve bedrijf beoefent Mexicanen over de rivier te smokkelen. Er is ook Mitch, die de illegalen en hun gids genadeloos achterna zit en met zijn vliegtuigje schietend over de rivier scheert. Zijn job is een uitlaatklep voor allerlei frustraties (39 jaar, gescheiden, worstelend met zijn geaardheid). En dan is er ook Chuck .. een jonge kerel die bij de grenspolitie wil werken, maar verliefd wordt op Engracia, een Mexicaanse prostituee. Er is een dubbele rivaliteit: tussen Mitch en zijn vroegere collega Bryant en tussen Mitch en Chuck om Engracia. Met de onvermijdelijke gewelddadige afloop. Borau houdt zich niet bezig met psychologische analyses of typeringen. De zeer dynamische actie is zijn hoofdbekommernis. Daar doorheen ontwikkelt zich het thema van de confrontatie van mensen uit verschillende culturen.

(Vrij naar FilmTransfer, Berlijn '85)

Jose Luis Borau (°1929) maakt met zijn eigen produktiemaatschappij vooral actiefilms. Debuteerde in 1964 met Brandy. Volgden o.m. Furtivos (1975) en La Sabina (1979) waarin het treffen van verschillende culturen centraal staat.

Image gallery

Ac168c0e 1a06 46ba b084 7cc9b28c0a25

Generiek

Regisseur

José Luis Borau

Componist

George Michalski, Armande Manzanero

Met

David Carradine, Scott Wilson, Victoria Abril

Scenario

José Luis Borau, David Greig, Barbara Probst Solomon

Cinematograaf

Teo Escamilla

Monteur

Curtiss Clayton

Producent

Steven Kovacs

Meer informatie

Taal

Spaans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika, Australië, Spanje

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?