09 20 okt. '24
3234c309 e4a8 4bbd 905c fd125def10dc

Zifeng Ling

Rickshaw Boy (Luo tuo Xiang Zi)

Editie 1984
123' - 1982 - Historisch, Drama - Taal: Mandarijn
Regisseur: Zifeng Ling Componist: Xixian Qu Met: Zongxiang Guan, Gaowa Siqin, Bide Yan
LING ZIFENG
Veteraan uit de Chinese filmindustrie die alle (politieke) stromingen heeft doorzwommen zonder zijn flamboyante stijl te verliezen.

Rickshaw Boy
De film is een bewerking van Lao She's beroemde roman. Het verhaal situeert zich in de jaren 20. Xiangzi, een simpele boerenzoon, komt in Beijing naar werk zoeken als riksja-jongen. Na 3 jaar hard werken heeft hij eindelijk genoeg geld verzameld om zijn eigen riksja te kopen en zelfstandig te werken. Maar het noodlot slaat toe : op een dag valt zijn riksja van een rots en is totaal verwoest.
Daardoor ziet Xiangzi zich genoodzaakt terug te keren naar het riksjabedrijf. Huniu, de dochter van de bedrijfsvoerder, wordt verliefd op Xiangzi en lokt hem dan ook in een huwelijk. Niet lang daarna echter sterft ze in het kraambed. Ondanks alle ellende vindt Xiangzi uiteindelijk het grote geluk bij Xiao Fuzi, een hoertje. Hij probeert haar uit dit milieu te redden, maar zijn pogingen mislukken : Xiao Fuzi pleegt zelfmoord. Xiangzi blijft eenzaam en volledig gedesillusioneerd achter. Ling heeft geprobeerd het pessimisme van Lao She's roman een beetje te milderen, maar laat de levendige karakters en achtergrond volledig tot hun recht komen. Ook zeer sterke vertolkingen van de hoofdrolspelers Zhang Fengyi en Sigin Gaowa, waarvan de laatste haar rol als Xiangzi's vrouw een erotisch tintje verleent, dat gedurende vele jaren afwezig was in de Chinese cinema.

RICKSHAW BOY werd vorig jaar bekroond als Beste Film op het Festival van de Chinese film in Beijing. Opvallend als westerling is daarbij vast te stellen dat de opmaak van de film bijna retro-Hollywoodiaans lijkt met prachtige authentieke decors en actorsstudio-achtige vertolkingen. Het lijdt geen twijfel dat de Chinese filmindustrie vakmanschap aan kunstenaarschap weet te paren en dat deze film van veteraan Ling Zifeng het beste biedt van de ons nog steeds onbekende Chinese filmtraditie. Meteen vult het Filmgebeuren hier een tweede stukje uit de ongetwijfeld interessante Chinese film puzzel in.

Image gallery

83664995 4ca3 457d a657 fcd96ac2395e
3234c309 e4a8 4bbd 905c fd125def10dc

Generiek

Regisseur

Zifeng Ling

Componist

Xixian Qu

Met

Zongxiang Guan, Gaowa Siqin, Bide Yan

Meer informatie

Taal

Mandarijn

Productielanden

China

Scenario gebaseerd op

"Luo tuo Xiang Zi" (Lao-She)

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?