09 20 okt. '24
E00ae8d6 402a 41f8 97d8 b3d0248b6237

Walter Murch

Return to Oz

Editie 1985
113' - 1985 - Fantasy, Familiefilm, Avontuur - Taal: Engels
Regisseur: Walter Murch Componist: David Shire Met: Fairuza Balk, Nicol Williamson, Jean Marsh

Zes maanden na haar terugkeer uit Oz bij haar oom en tante heeft Dorothy heimwee en lijdt zij aan slapeloosheid. Zij besluiten haar een psychotherapeutische behandeling te geven in een hospitaal. Maar daar kan Dorothy met de hulp van een meisje ontsnappen. Via de rivier komt zij terug in Oz, maar er is veel veranderd: de Gele Steenweg is kapot en de Groene Stad is een puinhoop. Oz zucht onder de tirannie van de Nome koning en de boosaardige prinses Mombi, met hun garde van Wheelers, schepsels die wielen hebben i.p.v. handen en voeten. Dorothy maakt nieuwe vrienden: de robot Tik Tok, Jaak Pompoenhoofd en de Gump. De kip Billina is haar trouwste gezel en het is diezelfde Billina die de bevrijding van Oz op gang zal brengen.

Bij een film als Return to Oz wordt natuurlijk onmiddellijk teruggedacht aan de legendarische Wizard of Oz met Judy Garland. Maar Murch heeft er goed op gelet alle mogelijke vergelijkingen uit de weg te gaan. Return to Oz is geen vervolg en ook geen musical. Murch' film gaat terug op Baums The Land of Oz en Ozma of Oz. De film bruist van de speciale effecten. Er zijn heel wat knappe staaltjes van animatie en allerhande trucages. En dat kan bijna niet anders als je ziet dat iemand als Gary Kurtz bij de produktie betrokken was, de man die ook Star Wars I & II en vooral The Dark Crystal op zijn palmares heeft staan. Voor de rol van Dorothy werd een keuze gemaakt uit 900 kinderen: het werd Fairuza Balk. Zij wordt bijgestaan door Nicol Williamson (Merlijn uit Excalibur !) en Jean Marsh. Walter Murch maakt met Return to Oz zijn debuut als regisseur. Toch deed hij al veel ervaring op toen hij voor Zoetrope werkte als geluidsman (o.m. voor Apocalypse Now en The Godfather).

Image gallery

E00ae8d6 402a 41f8 97d8 b3d0248b6237
2307866c 545c 4926 80f0 128ff8ae7df6

Generiek

Regisseur

Walter Murch

Componist

David Shire

Met

Fairuza Balk, Nicol Williamson, Jean Marsh

Scenario

Walter Murch, Gill Dennis, L. Frank Baum

Cinematograaf

David Watkin

Monteur

Leslie Hodgson

Producent

Gary Kurtz, Paul Maslansky

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika, Verenigd Koninkrijk

Scenario gebaseerd op

"Ozma of Oz" (L. Frank Baum); "The Land of Oz" (L. Frank Baum)

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?