09 20 okt. '24
9c86b722 4153 44a9 a3bc e30b38cd1618

Volker Schlöndorff

Portrait of Valeska Gert (Nur zum Spaß, nur zum Spiel)

60' - 1977 - Documentaire - Taal: Duits
Regisseur: Volker Schlöndorff Componist: Friedrich Meyer Met: Volker Schlöndorff, Valeska Gert, Pola Kinski
De echte titel van deze film, die uitgenodigd is voor het komende filmfestival van Los Angeles is NUR ZUM SPASSNUR ZUM SPIEL, KALEIDOSCOP VALESKA GERT.

Deze film is het portret van een van de oude grote gloriën van de Duitse Kinema en kabaretgrootheden, beroemd voor haar expressionistische dansen en rollen in films als bij voorbeeld DREIGROSSCHENOPER. Valeska Gert is een oude glorie die met Pabst werkte en ook eens met de Fransman Renoir voor diens film NANA. Valeska Gert verkeert nog steeds in goede gezondheid en Volker Schlöndorff leerde haar kennen terwijl hij DER FANGSCHUSS aan het draaien was. In die film speelt zij ook een rol. Tijdens het draaien vertelde ze hem en zijn filmploeg verhalen uit de jaren twintig, dertig en veertig. Het betrof natuurlijk haar filmkarrière te Berlijn, Parijs en New-York. De meesten van de filmploeg hadden nauwelijks of nooit gehoord van Valeska Gert, maar iedereen luisterde aandachtig en gefascineerd naar haar verhaal en herinneringen. Op dat moment besloot Schlöndorff een film te maken over haar. De film openbaart de exotische en extroverte wereld van de nog steeds temperamentvolle Valeska Gert, die nu in een "Bohemian splendour" leeft op het eiland Sylt. In de film zitten een paar rare fragmenten die het "atletische" dansen van Valeska Gert tonen die uiteraard een overblijfsel zijn uit haar "stille film"-period. Mevrouw Valeska Gert is tot op vandaag onkonventioneel gebleven, zoals ze altijd is geweest en het is dan ook zo dat we ze door Schlöndorff voorgesteld krijgen. Voor de regisseur was het ook dit onkonventionele die zo opviel toen hij haar ging opzoeken. Ze woont ver afgezonderd midden in een villa en residentiewijk. Haar huis is een klein "hutje" waar men kan lezen dat daar Valeska Gert woont.

Image gallery

9c86b722 4153 44a9 a3bc e30b38cd1618
4cd114a8 b994 419a 8630 b9716e2a48ed

Generiek

Regisseur

Volker Schlöndorff

Componist

Friedrich Meyer

Met

Volker Schlöndorff, Valeska Gert, Pola Kinski

Scenario

Volker Schlöndorff

Cinematograaf

Michael Ballhaus

Monteur

Gisela Haller

Producent

Eberhard Junkersdorf

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1977

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?