B3258ec9 f829 4f3d 9caa 5c9e9fe1ba8f

David Sutherland

Paul Cadmus: Enfant Terrible at 80

Regisseur David Sutherland Componist Edward D. Korvin Met Jon Andersson, Paul Cadmus
Editie 1985
64' - 1984 - Biografie, Documentaire - Taal: Engels

"Penseelstreken zijn zoals hartslagen", zegt Paul Cadmus, New Yorks kunstenaar en eens enfant terrible, of: kunst is als het leven. Wat dat voor hem precies betekent zien we in deze ruim één uur durende documentaire waarin Cadmus fris, levendig en spiritueel vertelt over zijn leven, werk, over satire, overdrijving, homoseksueel zijn en kunstenaar zijn. Cadmus werd in 1934 op slag beroemd door een schandaal. Zijn "The Fleet's In", een schilderij waarop enkele matrozen nogal liederlijk worden afgebeeld, wekte de woede van een admiraal die het doek terstond uit de expositie liet verwijderen.

Paul Cadmus: Enfant Terrible is geen doordeweekse documentaire van een nederig bewonderaar over de vereerde kunstenaar. Er komen geen kunsthistorici en -critici vertellen "wat de kunstenaar nu precies bedoeld heeft" en er zijn geen vertellers of interviewers die Cadmus eens uit de doeken komen doen. Sutherland werkte intens met Cadmus samen. Hij maakte eerst een 8-mm filmpje in Cadmus' atelier, huis, aan diens piano, in de metro, enz. Nadien bekeken zij deze proef samen en Cadmus werkte zijn bedenkingen en commentaren verder uit. Zij stippelden het camerawerk e.d. verder uit en maakten dan pas de definitieve 16 mm film. Het resultaat is een, boeiende, indringende en technisch zeer verzorgde film; intelligent, ondanks het voorbereidend werk heel spontaan en soms met humor. Paul Cadmus ... werd dan ook her en der bekroond. Voor Cadmus werd hij in elk geval het begin van hernieuwde belangstelling voor zijn persoon en werk.

David Sutherland was ooit assistent bij King Vidor en Roman Polanski. Hij heeft een tiental films op zijn actief, voornamelijk documentaires. Hij houdt zich thans vooral bezig met video.

Image gallery

B3258ec9 f829 4f3d 9caa 5c9e9fe1ba8f
1303fbe3 9d51 49db b09b 249c914e6cd1

Generiek

Regisseur

David Sutherland

Componist

Edward D. Korvin

Met

Jon Andersson, Paul Cadmus

Cinematograaf

Joseph Seamans

Monteur

Michael Colonna

Producent

David Sutherland

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1984