10 21 okt. '23
A31c3b31 603d 4e5d 9b59 088594d00c1c

Bernardo Bertolucci

Partner

2de Internationaal Filmgebeuren Gent
105' - 1968 - Drama - Taal: Italiaans, Frans
Regisseur: Bernardo Bertolucci Componist: Ennio Morricone Met: Pierre Clémenti, Tina Aumont, Sergio Tofano

In 1968 was Bertolucci nog een totaal onbekend regisseur, zijn film Partner (die van 1968 dateert) is prakties nergens ter wereld uitgekomen en gewoon over het hoofd gezien. Weldra zouden met 'Il Conformista' en 'De laatste tango in Parijs' de tijden veranderen. Maar Partner blijft voorlopig nog onuitgebracht.
Bertolucci inspireert zich op een novelle van Dostojewski: ‘de dubbelganger’. Bij de bewerking van de gegevens verlaat hij het pad van de rationaliteit. Hij gebruikt een reeks variaties op het thema van de gespleten mens, die verscheurd wordt door de dualiteit van zijn dromen en verlangens enerzijds en zijn daden anderzijds. Voor hij aan de film begon schreef Bertolucci enkele theaterfragmenten over dit onderwerp voor de wereldbefaamde toneelgroep ‘Living Theatre’. Bertolucci is gepassioneerd door het theater. Hij transformeert in zijn film de held van Dostojewski tot een regisseur: Jakob die door zijn dubbelganger, zijn schaduw, de bedoeling, het verlangen wordt ingefluisterd om een revolutionair spektakel op te zetten. Hij vertrekt dus in zijn film vanuit een beschouwing over het theater, en deze beschouwing wordt vergezeld door de schizofrenie van de hoofdpersoon. Dit materiaal laat hem toe de film uit te bouwen tot een soort 'biecht-manifest', doorspekt net allerlei persoonlijke bekommernissen en beschouwingen over de politiek, de liefde, en de zin van het leven in onze maatschappij.
De film is vrijwillig agressief opgevat en doet meermaals denken aan de beste tijd van Godard. Essentiël is de onverbiddelijke luciditeit, de wreedheid, de wanhoop en ook het romantiese van de film, allemaal eigenschappen die Bertolucci kenmerken. Pierre Clementi's geïnspireerd talent brandt als een steekvlam in het binnenste van dit hallucinerend verhaal, dat onzedig, nors, geheimzinnig en fascinerend is.

Image gallery

F5eaf368 d12a 4d6a ba08 de90e73d7a1d
A31c3b31 603d 4e5d 9b59 088594d00c1c

Generiek

Regisseur

Bernardo Bertolucci

Componist

Ennio Morricone

Met

Pierre Clémenti, Tina Aumont, Sergio Tofano

Scenario

Bernardo Bertolucci, Gianni Amico

Cinematograaf

Ugo Piccone

Monteur

Roberto Perpignani

Producent

Giovanni Bertolucci

Productiebedrijven

Red Film

Meer informatie

Taal

Italiaans, Frans

Productielanden

Italië

Jaar

1968

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?