09 20 okt. '24
07864e5a a79d 4313 a0cb e5b6fc1eff92

Rumle Hammerich

Otto er et næsehorn

90' - 1983 - Fantasy, Drama, Familiefilm - Taal: Deens
Regisseur: Rumle Hammerich Componist: Jacob Groth Met: Kristjan Markersen, Erik Petersén, Axel Strøbye

RUMLE HAMMERICH
Deze Deen (01954) was vroeger een rockmuzikant die zich sterk voor het theater interesseerde. Zo kwam hij in New York terecht waar hij een cursus Filmtechniek volgde aan het New York Institute of Photography. Werkte verscheidene jaren in het theater, maar keerde naar Denemarken terug. Hij voleindigde zijn studie aan de Deense Filmschool in 1979. Met OTTO ER ET NAESEHORN debuteert hij als filmregisseur.

Otto er et Naesehom / Otto is een neushoorn
OTTO IS EEN NEUSHOORN speelt zich af in een klein Deens kuststadje, waar zonneschijn en idylle verstoord worden door gekibbel en dwaasheid. In het scheve huis aan de haven ontmoeten wij twee jongens, Topper en Viggo, die een nogal uiteenlopend karakter, maar die toch samen de hoop delen ooit een echte vader te hebben. Toppers vader, die zeeman is, is maandenlang van huis, en Viggo’s vader is een stuk chagrijn, die niets anders doet dan zijn zoon bekijven. Op een dag vindt Topper een toverpotlood: dat is het begin van een reeks zonderlinge gebeurtenissen. Zo verschijnt op een keer een grote gele neushoorn in Toppers woonkamer. De nogal anarchistisch ingestelde neushoorn zet het hele huis op stelten en veroorzaakt behoorlijk wat herrie.

OTTO IS EEN NEUSHOORN is een melodrama, een sprookje waarin de grenzen van onze fantasie worden onverschreden. De gekke grappen en de aardige humor gaan, zoals vaker, hand in hand met een poëtische ondertoon en de soms tragische levensvoorwaarden van de personages. Feit is: het is zeker leuk een neushoorn in huis te hebben, maar een vader zou toch leuker zijn.

OTTO IS EEN NEUSHOORN werd goed onthaald door de kritiek. Ergens werd hij “het Deense antwoord op E.T.” genoemd. En voor het gezaghebbende Amerikaanse Variety kan de film de vergelijking met de beste Disney-produkties doorstaan.

Image gallery

07864e5a a79d 4313 a0cb e5b6fc1eff92
323d7d91 0199 4816 9d64 baf1025248e2

Generiek

Regisseur

Rumle Hammerich

Componist

Jacob Groth

Met

Kristjan Markersen, Erik Petersén, Axel Strøbye

Scenario

Rumle Hammerich, Mogens Kløvedal

Cinematograaf

Dan Laustsen

Monteur

Nils Pagh Andersen, Vinca Wiedemann

Producent

Lise Lense-Møller, Sanne Arnt Torp

Meer informatie

Taal

Deens

Productielanden

Denemarken

Scenario gebaseerd op

"Otto er et næsehorn" (Ole Lund Kirkegaard)

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?