08 19 okt. '24
990af3b6 9a09 4507 ae30 c368ec98e7fb

Billy Wilder

One, Two, Three

104' - 1961 - Komedie - Taal: Duits, Russisch, Engels
Regisseur: Billy Wilder Componist: André Previn Met: James Cagney, Horst Buchholz, Pamela Tiffin
Koude-Oorlogssatire van Billy Wilder (en niet meteen zijn subtielste komedie), met James Cagney als de agressieve directeur van Coca-Cola in West-Berlijn, die in zijn drang naar promotie de frisdrank aan de Russen probeert te slijten. Ondertussen moet hij ook beletten dat zijn baas uit Atlanta erachter komt dat zijn onnozele dochter met een Commie uit Oost-Berlijn is getrouwd en helemaal wordt geïndoctrineerd. Niet alle gags en one­liners hebben hun context overleefd, maar de meeste doen het nog wel. De film blijft overeind omdat Wilder er een niet aflatend staccato ritme inhield. Zijn regie is zo scherp dat het vakblad Variety zich afvroeg of zelfs het kruim van het publiek bij een eerste visie meer dan 75% van de dialoog zou kunnen vatten. Vooral Cagney, in zijn perfecte karikatuur van de Amerikaanse go­getter, vuurt zijn one-liners af met staccato­ritme van een machinegeweer.
One, Two, Three werd gedraaid in Berlijn in het najaar van 1961, op het moment dat het Oost-West klimaat met de dag verslechterde, en voor Wilder z'n laatste 'Cut!' kon roepen was de Berlijnse muur al in aanbouw. Toelating om opnamen in Oost-Berlijn te maken werden geweigerd, wat Wilder verplichtte om Alexandre Trauner in de Bavaria studio's in München een replica te laten bouwen van de oostelijke kant van de Brandenburger Tor!

Image gallery

3994052d 5483 46c7 8ee8 4d2bbab7ec6d
990af3b6 9a09 4507 ae30 c368ec98e7fb

Generiek

Regisseur

Billy Wilder

Componist

André Previn

Met

James Cagney, Horst Buchholz, Pamela Tiffin

Scenario

Billy Wilder, I.A.L. Diamond

Cinematograaf

Daniel L. Fapp

Monteur

Daniel Mandell

Producent

Billy Wilder

Meer informatie

Taal

Duits, Russisch, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"Egy, kettő, három" (Ferenc Molnár)

Jaar

1961

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?