09 20 okt. '24
752ddbd7 43a5 41e1 891f 8e673ce6b527

Hans Hylkema

Oeroeg

100' - 1993 - Drama - Taal: Nederlands, Indonesisch
Regisseur: Hans Hylkema Componist: Henny Vrienten, Tristan Keuris Met: Rik Launspach, Martin Schwab, Peter Faber, Tom van Bauwel, Josée Ruiter, Ivon Pelasula, Jeroen Krabbé
Nederlands-Indië. In de dagen voor de koloniale oorlog worden op dezelfde dag twee jongens geboren: Johan, de zoon van een Nederlandse plantage-eigenaar en Oeroeg, de zoon van een Indonesische ploegbaas op die plantage. Tegen alle regels in worden ze gezworen kameraden. De ongelukkige dood van Oeroegs vader is aanleiding tot de eerste spanning tussen de jongens. De 2° Wereldoorlog biedt de Indonesische nationalisten de gelegenheid om een guerilla-oorlog te beginnen tegen hun verdrukkers. Na de oorlog keert Johan (nu 24) terug naar Indonesië als soldaat van een speciale eenheid die het Nederlandse gezag moet herstellen dat ondermijnd is door Indonesische agita­toren die schreeuwen om onafhankelijk­heid. Bij zijn aankomst begeeft Johan zich naar zijn vroegere woning en vindt er zijn vader brutaal vermoord. In een flits ziet hij het gezicht van de moordenaar, waarin hij Oeroeg meent te herkennen. Geschokt door deze gebeurtenis en door de vijan­dige houding van de autochtonen, begint hij een zoektocht naar zijn vroegere vriend, niet beseffend dat deze nu zijn ergste vijand is geworden. Een bezoek aan de lerares van de plaatselijke school maakt de dingen er alleen maar gevaarlijker op. Hij ontdekt dat de vrouw naar de vijand is overgelopen. Johan is volledig ontred­derd, omdat hij weet dat hem een dubbele taak wacht: vechten voor het leger en strijden om zijn vroegere bloedbroeder Oeroeg terug te vinden.

Image gallery

081c1c26 377c 47f3 8e21 f667534e50fc
752ddbd7 43a5 41e1 891f 8e673ce6b527

Generiek

Regisseur

Hans Hylkema

Componist

Henny Vrienten, Tristan Keuris

Met

Rik Launspach, Martin Schwab, Peter Faber, Tom van Bauwel, Josée Ruiter, Ivon Pelasula, Jeroen Krabbé

Scenario

Jean van de Velde

Cinematograaf

Walther Vanden Ende

Monteur

Ot Louw

Producent

Guido De Keyser, Jean F. de Smedt

Meer informatie

Taal

Nederlands, Indonesisch

Productielanden

België, Nederland, West-Duitsland

Scenario gebaseerd op

''Oeroeg'', (Hella Haasse)

Jaar

1993

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?