09 20 okt. '24
39385cc6 6a11 4d67 b039 9dd140f26ed6

Fons Rademakers

Niet voor de poezen

98' - 1973 - Drama
Regisseur: Fons Rademakers Componist: Ruud Bos Met: Bryan Marshall, Alexandra Stewart, Alex van Roven

Nabij Amsterdam opereren de "Raven", een bende begoede 20-jarigen die uiting geven aan hun mistevredenheid met de wereld en hun gezinsleven. Ze worden opgevangen door Jansen, succesvol uitbater van een door hen druk bezochte milkbar, Hij droomt van een nieuwe maatschappij gebaseerd op ideeën van Marx, Lenin, Mao, Marcuse. Hij leidt de jongeren op tot fanatieke militanten. De bende wordt een harde kern, die als knokploeg kan dienen in zijn strijd voor een nieuwe samenleving. Uit deze harde kern worden de zwakken meedogenloos verwijderd. Deze moorden worden gepleegd door de "Poezen", een groep meisjes die een gedroomd alibi vormen om de misdaden te verhullen.

Alles loopt gesmeerd tot de Raven zich volgens Jansen te buiten gaan aan zinloze diefstallen van auto's en vernielingen. Inspekteur Van der Valk speurt ondertussen naar de daders van deze misdrijven. Net op dat ogenblik plunderen de Raven een villa, vernielen de inboedel en verkrachten de echtgenote van de eigenaar. Eén van hen weigert aan deze verkrachting deel te nemen omdat hij meent dat de "Poezen" hiervan niet zullen houden. Hij is verliefd op één van hen en wordt om zijn zwakheid door de Poezen vermoord. Ondertussen belandt Van der Valk in de milkbar van Jansen en ontdekt dat de Raven vriendinnen hebben. Na de moord laat hij de Raven arresteren. Eén van hen gaat tijdens de ondervraging aan het praten...

Image gallery

50d08302 f4d7 4c39 880c cbed20bb6c0e
39385cc6 6a11 4d67 b039 9dd140f26ed6

Generiek

Regisseur

Fons Rademakers

Componist

Ruud Bos

Met

Bryan Marshall, Alexandra Stewart, Alex van Roven

Scenario

Hugo Claus

Cinematograaf

Eduard van der Enden

Monteur

Ton Aarden

Producent

Fons Rademakers, Paul Collet, Pierre Drouot, Alain Guillaume

Meer informatie

Productielanden

België, Nederland

Scenario gebaseerd op

"Niet voor de poesen" Nicolas Freeling

Jaar

1973

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?