Ab907f42 2ac6 40f7 95e8 ea54a18c3928

Frank Cassenti

Mystery Mister Ra

Regisseur Frank Cassenti Met Marshall Allen, John Gilmore, Archie Shepp, Sun Ra
Editie 1984
51' - 1984 - Documentaire, Muziek/Musical - Taal: Engels

Deze film werd in een dubbelprogramma vertoond met ARCHIE SHEPP: JE SUIS JAZZ... C'EST MA VIE.

FRANK CASSENTI
Geboren in 1945 in Rabat. Is zowel muzikant als filmrealisator. Maakt sedert 1973 zeer veel dokumentaires voor de televisie maar valt tussendoor ook op met een aantal langspeelfilms zoals L'AFFICHE ROUGE in 1975 en LA CHANSON DE ROLAND.

Double Bill Jazz: Sun Ra/ Archie Shepp
Twee middellange films die bij elkaar horen omdat ze van dezelfde maker zijn, omdat ze ongeveer hetzelfde onderwerp hebben, omdat het de twee eerste delen zijn van een reeks van vier die Cassenti op het getouw zet. Archie Shepp als muzikant en en als artiest voorstellen hoeft niet meer. Cassenti brengt hem ook meer op de voorgrond als een vertegenwoordiger van de hedendaagse Amerikaanse samenleving. Archie Shepp speelt hier gewillig op in: hij ontpopt zich als een echt akteur-akteur. Dat is hij overigen altijd een beetje geweest want hij komt van de toneelplanken en heeft zeer veel teksten geschreven. Cassenti geeft toe dat hij in Archie Shepp veel raakpunten vindt met de Amerikaanse kineast-akteur John Cassavettes, wiens films ook doordrongen zijn van de muzikaliteit, van de “feeling” van de jazz.

Archie Shepp: de zwarte intellektueel die met zijn muziek de kadans van de samenleving illustreert; een muziek die de impulsen van zijn tijd op de juiste toon ritmeert !

Sun Ra daarentegen is uiteraard een totaal andere mens, andere muziek ook. Komponist, pianist, dichter, maar polemist en kontestaant. Niemand weet precies hoe oud Sun Ra is, maar welk belang heeft dit voor iemand die met zijn muziek de toehoorders tot ‘“geluk” wil en weet te stemmen ? Deze zonderlinge maar virtuoze all-round-muzikant heeft ooit zelf nog een elektrische piano ontworpen. Deze zomer nog was hij hier in Vlaanderen de grote blikvanger op het festival van Boechout.

Image gallery

64c6df3b 1ce8 497b b00f 01fb1687c84d
Ab907f42 2ac6 40f7 95e8 ea54a18c3928

Generiek

Regisseur

Frank Cassenti

Met

Marshall Allen, John Gilmore, Archie Shepp, Sun Ra

Producent

Hubert Niogret

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1984